Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Infláció Európában

Dr. Dávid Ferenc: Infláció Európában

2023.10.19.

Dr. Dávid Ferenc: Infláció Európában

 

Magyarországon 12,2 százalékkal nőttek az árak augusztusban, míg az Európai Unióban átlagosan 4,9 % csak százalékkal . Ezzel a 12,2 százalékkal hazánk még mindig vezeti az európai rangsort a drágulásban. Magyarország szeptemberben is, most már tizenegyedik hónapja EU-éllovas a pénzromlásban. A szeptemberi (2023. szeptember/2022. szeptember) éves magyar inflációt az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) a magyar KSH-hoz hasonlóan 12,2 százalékosra mérte. Az országonkénti adatokat nézve az is kitűnik, hogy 2023. szeptemberére Magyarország maradt az utolsó az Európai Unióban, ahol még két számjegyű az infláció. Hollandia azért maradt ki az alábbi listából, mert náluk deflációt (0,3 %) mértek, azaz az országban az általános árszínvonal nem emelkedett, hanem csökkent! Ilyen is van, meg olyan is, hogy Belgiumban és Dániában éves viszonylatban is megállt a fogyasztói árak növekedése. Az alábbiakban – önkényes módon – csoportosítom a 26 tagú (Hollandia nélküli) EU-család inflációs értékeit:

10 százalék felett Magyarország 12,2 százalék
6,0 – 9,9 százalék között Románia 9,2 százalék
  Szlovákia 9,0 százalék
  Csehország 8,3 százalék
  Lengyelország 7,7 százalék
  Horvátország 7,4 százalék
  Szlovénia 7,1 százalék
  Bulgária 6,4 százalék
3,0 – 5,9 százalék között Ausztria 5,7 százalék
  Franciaország 5,7 százalék
  Írország 5,0 százalék
  Málta 4,9 százalék
  EU átlag 4,9 százalék
  Portugália 4,8 százalék
  Ciprus 4,3 százalék
  Németország 4,3 százalék
  Eurózóna 4,3 százalék
  Litvánia 4,1 százalék
  Észtország 3,9 százalék
  Svédország 3,7 százalék
  Lettország 3,6 százalék
  Luxembourg 3,4 százalék
  Spanyolország 3,3 százalék
  Finnország 3,0 százalék
3 százalék alatt Görögország 2,4 százalék
  Belgium 0,0 százalék
  Dánia 0,0 százalék

 

Sok megjegyzésre nincs szükség.

  • A kelet európai blokk, különösen a V4-ek csapata és Románia rendkívül rosszul teljesít. Többségük nem tagja az eurózónának.
  • A balti államok valamennyien leküzdötték magukat az EU-átlag (4,9 %) és az Eurózóna átlaga (4,3 százalék) alá, holott ezek az országok kisméretű és nyitott gazdasággal rendelkeznek, és közvetlen szomszédságban vannak az orosz medvével.
  • A számok a valóságot tükrözik. A kontinentális közösség nagyobb hányada sikerrel kecsegtető harcot vívott (és vív) az infláció ellen, és már pozitív, reménykeltő folyamatok is látszanak. 
  • A tartós recesszióban lévő és sajnos folyamatosan szegényedő Magyarország is elkeseredett küzdelmet folytat a pénzromlással szemben, de az érdemi eredmények még váratnak magukra. A drágulás üteme ugyan az elmúlt hónapokban mérséklődött, de az árak továbbra is jelentős mértékben (12,2 %) emelkednek, így a hazai infláció sajnos még mindig kiérdemli a „vágtató” minősítést. Európában egyedül.          






  

 

RSS
Kapcsolódó politikusok