Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Régiós inflációs bajnokság

Dr. Dávid Ferenc: Régiós inflációs bajnokság

2023.10.18.

Dr. Dávid Ferenc: Régiós inflációs bajnokság

 

Csehország: Szeptemberben 6,9 százalékra csökkent az éves infláció Csehországban az augusztusi 8,5 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában. Csehországban már nyolc hónapja folyamatos a drágulás ütemének lassulása, az infláció szeptemberi értéke 2021 decembere óta a legalacsonyabb. Havi összehasonlításban szeptemberben 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint augusztusban. Az éves összevetésű áremelkedésre továbbra is a háztartási kiadások voltak a legnagyobb befolyással, ezt az élelmiszerek, illetve az üdítők árai követik. Az éves drágulás számos élelmiszernél mérséklődött: a tojás ára szeptemberben 7,5 százalékkal volt magasabb az augusztusi 17 százalék után, a gyümölcsárak 7,3 százalékkal nőttek az augusztusi 9,3 százalékos emelkedés után, a zöldségfélék szeptemberben 20,4 százalékkal voltak drágábbak, míg augusztusban ez 24,5 százalék volt az áremelkedés. Mérséklődött az energiárak emelkedése is. Az áram ára szeptemberben 16,5 százalékkal volt magasabb, az előző hónapban (augusztusban) ez több mint 23 százalék volt, a földgáz ára szeptemberben 12,9 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, augusztusban ez a mutató 34,5 százalékos volt. (MTI)

Szlovákia: A szeptemberi inflációs adatokat a Szlovák Statisztikai Hivatal tette közzé a honlapján. Augusztusban az éves szintű áremelkedés 8,9% volt, szeptemberben 8,2%-ra esett vissza az infláció. Az infláció március óta fokozatosan enyhül, a szeptemberi adat azonban azt mutatja, hogy az üteme legutóbb tavaly év elején volt annyira lassú, mint most. Az élelmiszerárak éves szintű emelkedése 11,3%-ra mérséklődött – immáron hatodik egymást követő hónapban mutatott visszaesést. Mindeközben az ingatlanárak 6,5%-kal nőttek. Havi összehasonlításban az augusztusi stagnáló adatokhoz képest 0,3%-os drágulás történt, amit a benzin és a gázolaj, valamint egyes szolgáltatások áremelkedése táplált.

Magyarország: 2023. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4%-kal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 0,2%-kal olcsóbbak lettek. Az élelmiszerek ára 15,2%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (61,3%), a csokoládé és kakaóé (26,1%), a büféáruké (26,0%) és az alkoholmentes üdítőitaloké (24,0%). A termékcsoporton belül a liszt ára 13,9, a margariné 1,2%-kal csökkent. A háztartási energia 14,6%-kal került kevesebbe, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,2%-kal kevesebbet, a tűzifáért 18,7, a palackos gázért 9,7%-kal többet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 35,4%-kal nőtt. (KSH)

Nem igényel hosszú kommentárt a fenti összehasonlítás, jól látható, hogy régiós versenytársaink jóval előbbre járnak az infláció elleni harcban, mint Magyarország. Csehország és Szlovákia már a 10 százalék alatti tartományban igyekszik tovább csökkenteni a pénzromlás ütemét, míg Magyarország még mindig a „vágtató infláció” kategóriában vesztegel. A cseheknél augusztusról szeptemberre – havi összevetésben is - 0,7 % százalékkal csökkent az infláció, a szlovákoknál (0,3 %) és magyaroknál (0,4 %) sajnos még emelkedés mutatkozik a nyár utolsó hónapjához képest. A régiós „bajnokság” szeptemberi állása: 1. Csehország, 2. Szlovákia, 3. Magyarország. Nem túl fényesen csillog ez a bronzérem….

RSS
Kapcsolódó politikusok