Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Szégyen és gyalázat

Dr. Dávid Ferenc: Szégyen és gyalázat

2023.10.17.

Dr. Dávid Ferenc: Szégyen és gyalázat

 

Tegnap megérkezett hozzám is a kormány vicclapjának legfrissebb száma, a JóKor magazin. Igen vicclapnak nevezem a kiadványt, hiszen a harsány fedőlapon két olyan érdekfeszítő hírről értesülhetünk, amelytől az ember lefordul a székről. Kezdem a kevésbé a fontossal: „ismét lesz magyar űrhajós a világűrben”.  Ettől aztán biztosan izgalomba jön a 2,5 millió nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő magyar állampolgár. Bevallom, nem olvastam el a Magyar Űrhajós Programról szóló jegyzetet, mivel nyugdíjasként nem tartom helyénvalónak, hogy egy ilyen témájú írás foglalja a nyugdíjasoknak szóló lap felületét. A JóKor nevet viselő kiadvány alcíme ugyanis: „friss és hasznos információk nyugdíjasoknak”. Lehet, hogy a későbbiekben nyugdíjaskorú (elsősorban kisnyugdíjas) honfitársaink közül „kilőnek” valakit az űrbe? Talán ezzel kívánják enyhíteni a nyugdíjasok közötti érzékelhető feszültséget, mondván: nálunk mindenki repülhet a végtelenbe, még a 100 ezer forint alatti nyugdíjas honfitársaink is!?

Most rátérek a fajsúlyosabb és visszataszítóbb „viccre”, a miniszterelnök címlapi mondatára:„Novemberben átlagosan plusz félhavi nyugdíj!”, amit a nyugdíjasokhoz intézett levelében már úgy cizellál: „mivel az infláció idén magasabb volt a vártnál, novemberben átlagosan csaknem félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás”. Figyelem, a>>csaknem<<szócska bekerült a mondatba! A félhavi kifejezés „matekra” lefordítva azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíj esetében a megállapított nyugdíj 50 százalékát folyósítják majd az érintett időskorúak részére. Nosza, többen kiszámoltuk, hogy ez az 50 % (félhavi) ténylegesen csak 37 %, azaz kijelenthető, hogy Magyarország kormányfője (és szakértői csapata) vélhetően hiányzott akkor, amikor a kerekítés szabályait tanították. Ha azt mondta volna Orbán, hogy közel 40 %, én nagyvonalúan legyintettem volna, egye fene. De 37 százalék helyett 50 százalékról beszélni vagy iszonyatos tudatlanságra utal, vagy szimpla és arcátlan hazugságra enged következtetni! Döntse el mindenki, hogy melyik változatot hiszi el!

Miniszterelnök: „Bár embert próbáló hónapok állnak mögöttünk, már látható, hogy az idei esztendő az infláció letörésének éve lesz”.  Most viszont nem fogom vissza magam, majd meg is érti a kedves olvasó, hogy miért nem. Tavaly (2022-ben) az éves átlagos infláció 14,5 százalék volt, ez az érték idén várhatóan 17,9 százalék lesz. A nyugdíjas infláció a múlt évben 15,2 százalék volt, ez 2023-ban 18,5 százalékra nőtt. A számok soha nem hazudnak: mindkét inflációs mérőszám több mint három százalékkal romlott, erre a kormányfő be meri mondani, hogy az idei esztendő az infláció letörésének az éve. Ez (most kell az önfegyelem) nem felel meg a valóságnak!

Orbán minden nyugdíjasnak jó egészséget kíván. Végül is egy vicclapnak ezt a kormányfői mondatot is el kell bírnia. Én mégis nehezen viselem, hogy Magyarország miniszterelnöke átlátszó hazugságaival igyekszik szórakoztatni a népes olvasótábort. Nyugdíjasként csak azzal zárhatom jegyzetemet, hogy ismét megpróbáltak minket átverni, most éppen a JóKor nevet viselő kiadvány hasábjain. Szégyen és gyalázat!

RSS
Kapcsolódó politikusok