Barion Pixel
Dobrev Klára: Az állam feladata lesz, hogy minden ember fontosnak és megbecsültnek érezze magát

Dobrev Klára: Az állam feladata lesz, hogy minden ember fontosnak és megbecsültnek érezze magát

2023.10.05.

Dobrev Klára: Az állam feladata lesz, hogy minden ember fontosnak és megbecsültnek érezze magát

 

Dobrev Klára az Árnyékkormány programbemutató rendezvénysorozatának nyugdíjakkal és szociális ügyekkel foglalkozó eseményén beszélt az Árnyékkormány terveiről, a Magyarországnak ajánlott szociáldemokrata fordulatról. Az árnyék-miniszterelnök emlékeztetett, Orbán Viktor már nem is beszél arról, hogy milyen jövőt és milyen életet szán a magyaroknak, csak annyit mond, hogy „folytatjuk!”.

Az árnyék-miniszterelnök párhuzamot vont a Horthy-rendszer és az Orbán-rendszer között, miszerint újra létrejött egy „új uralkodó osztály”, visszajött a „zsellérek és napszámosok országa”, ezért nőnek Magyarországon rohamosan a jövedelmi különbségek a milliárdos elit és a tisztességesen gürcölő milliók között.

Dobrev Klára elmondta: a szociáldemokrata kormányzás számára azt jelenti, hogy a kormány soha többé nem tehet különbséget magyar és magyar között a szerint, hogy ő kit tart hasznosnak és kit nem. Úgy fogalmazott: egy szociáldemokrata kormányzásban a nyugdíjas nem kolonc, nem potyautas és végképp nem feleslegessé vált, eltartandó ember, hanem példakép.

Az árnyék-miniszterelnök kitért az alacsony bérekre és arra, hogy a legtöbb magyarnak annak ellenére sincs tartaléka, hogy tisztességesen dolgozik. Mint mondta: a magyar gyerekek megdöbbentően nagy száma nő fel szegénységben, közben pedig a jómódú családok kapják a családtámogatások jelentős részét. A családi pótlék viszont 2008 óta nem emelkedett, ezért nem is csoda, hogy egyre kevesebb gyerek születik. „Erős, biztonságot nyújtó államot akarnak, és ha megkapják, növekedni fog a gyerekszületések száma is” – összegzett az árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára úgy foglalta össze a célját, hogy „az Árnyékkormány olyan hazát fog felépíteni, amely óvva vigyáz ránk, amely együtt tart bennünket és amely megerősíti a nemzetet."

Dobrev Klára beszédét követően Gy. Németh Erzsébet mutatta be az Árnyékkormány nyugdíjasokat és szociális ügyeket érintő szakpolitikai programját. A szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter azzal kezdte beszédét, hogy egy szociáldemokrata politikusnak dühítő érzés végignéznie, ahogy az állam éppen azokat hagyja cserben, akik a legvédtelenebbek; az időseket, a rászorulókat, a sok gyereket nevelőket, a betegeket és a fogyatékkal élőket.

Az Árnyékkormány programjában lévő megoldásokra térve az árnyékminiszter leszögezte, hogy a szociáldemokraták szerint „a nyugdíj nem adomány, hanem a ledolgozott évtizedek után minden idős embernek alanyi jogon járó jövedelem”.

Gy. Németh elmondta, hogy a kormányváltás után

  • újra bevezetnénk a nyugdíjak vegyes indexálását, amely a gazdaság növekedésével és a valós inflációval együtt emelné évről évre a nyugdíjak összegét.
  • Bevezetnénk a negyedéves nyugdíjkorrekciót, hogy a nyugdíjasok soha többé ne hitelezzék az államot, de megtartanánk a baloldali kormányok által bevezetett 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjprémiumot, valamint a 65 év felettiek ingyenes tömegközlekedését is.
  • Bevezetnénk az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a nyugdíj előtt álló dolgozók folyamatosan láthassák, mennyi nyugdíjra számíthatnak és hogyan kezeli a pénzüket az állam.
  • Nyugdíjfelzárkóztatási programot indítanánk a korábban megállapított alacsony, teljes jogú öregségi nyugdíjak emelésére és visszaállítanák a rugalmas nyugdíjkorhatárt is.
  • Ezen túl egy időskorú minimumellátást vezetnénk be azok számára, akiknek semmilyen nyugdíjszerű ellátása sincs.

családtámogatásokra térve az árnyékminiszter elmondta:

  • meg fogjuk emelni az alanyi jogon járó családtámogatások összegét, mint például a családi pótlék, a GYES vagy az anyasági támogatás.
  • Olyan családtámogatási rendszert fogunk létrehozni, amely minden család számára azonos jogokat biztosít és nem tesz különbséget család és család között.
  • Támogatni fogjuk az egyedülálló szülőket és azokat a leendő anyákat, akik egyedül szeretnének gyermeket vállalni, illetve örökbe fogadni.
  • Az Orbán-kormány által megszüntetett Babaváró Hitel és CSOK helyett egy olyan gyermekvállalási támogatást fogunk létrehozni, amelyet akár élettársi viszonyban élő, és egyedülálló szülők is megkaphatnak, tekintet nélkül az életkorukra.
  • Kiemelt támogatást fogunk biztosítani a rászoruló családoknak az óvodába járás és az iskoláztatás költségeihez.

A nők és férfiak közti esélyegyenlőség fontosságára kitérve Gy. Németh Erzsébet elmondta:

  • az azonos munkakörökben, azonos mennyiségű és minőségű munkáért ugyanakkora fizetést fogunk biztosítani a nőknek és a férfiaknak;
  • a politikai, államigazgatási, önkormányzati testületekben, valamint a gazdasági társaságokban bevezetjük a női vezetők 30 százalékos kvótáját;
  • ratifikálni fogjuk az Orbán-kormány által elutasított Isztambuli Egyezményt, amely a nők elleni erőszak és diszkrimináció felszámolását írja elő.

A szociális ellátásról szóló programfejezetbe Gy. Németh Erzsébet elmondta: 

  • alapvető jogként fogjuk elismerni a lakhatást és azt, hogy mindenki hozzájusson annyi vízhez, áramhoz és fűtéshez, amennyi a létfenntartásához elég.
  • Támogatni fogjuk az önkormányzati szociális bérlakásépítést és felújítást, a devizahiteles ügyekben keletkezett végrehajtásokat és kilakoltatásokat határozatlan időre felfüggesztjük,
  • jelentősen bővíteni fogjuk a bentlakásos idősotthonok férőhelyeit állami, önkormányzati és támogatott magánberuházások keretében.
  • Jelentősen meg fogjuk emelni a szociális ágazatban dolgozók bérét.

szellemi és testi fogyatékossággal, valamint a tartós, illetve gyógyíthatatlan betegséggel élő magyaroknak azt üzente: az Árnyékkormány népjóléti programja nagy figyelmet szentel az ő védelmükre is.

  • Ezért meg fogjuk teremteni annak a lehetőségét, hogy akiknek az állapota megengedi, önállóan, megfizethető bérlakásokban élhessenek intézetek helyett.
  • A nagy, fogyatékkal élőket ellátó intézeteket több, speciális intézményekre fogjuk tagolni, ahol az egyéni igényekre jobban koncentráló ellátásban részesülhetnek az állandó felügyeletre szoruló, fogyatékkal élők.
  • Az otthonápolást el fogjuk ismerni munkaviszonyként, az ápolási díjat a mindenkori minimálbér szintjére fogjuk felemelni.

Az eseményt az alábbi linken tekinthetik meg teljes egészében: 

https://www.facebook.com/dobrevklara/videos/876993237330048 

RSS
Kapcsolódó politikusok