Barion Pixel
Gyurcsány Ferenc: Teremtsük meg közösen az emberek államát, egy olyan hazát, amely vigyáz ránk

Gyurcsány Ferenc: Teremtsük meg közösen az emberek államát, egy olyan hazát, amely vigyáz ránk

2023.09.22.

Gyurcsány Ferenc: Teremtsük meg közösen az emberek államát, egy olyan hazát, amely vigyáz ránk

 

„A kormány szellemekkel küzd, hamisságok csatájába visz bennünket, miközben a valóság igazi szorításáról nemcsak, hogy nem beszél, hanem mintha még maga is szorítana bennünket” – kezdte Gyurcsány Ferenc a politikai évadnyitóján tartott beszédét. Hozzátette: azt tanácsolja maguknak, a DK-nak, hogy ők ne szellemekkel, hanem a valósággal foglalkozzanak.

A DK elnöke szerint erre azért van szükség, mert a fideszes hazugságok között gyakran elfelejtjük, mi a végcél. Van, akinek az, hogy méltó körülmények között éljen, vagy, hogy a nyugathoz tartozzunk. Nekik Gyurcsány Ferenc azt üzeni: vegyék kézbe a sorsukat, és „teremtsük meg közösen az emberek államát, egy olyan hazát, amely vigyáz ránk.”

A politikus arról beszélt, hogy nem valósult meg az a 80-as évekbeli elképzelés, hogy ha a felső réteg egyre gazdagabb lesz, akkor a gazdagság majd pozitívan fog hatni az alsóbb rétegekre is. „Kiderült, hogy a méltányos osztozkodás helyére az önzés lépett” – jelentette ki. Szerinte a gazdagok a hatalmuk alá hajtották a politikai döntések befolyásolását is, és már nem az a kérdés, hogy a választók egyenlőek-e, hanem az, hogy a politikusok nem a magyar emberek képviselői. 

Gyurcsány Ferenc szerint fel kell mondani a csendes belenyugvást, és azt kell mondani, hogy nem. „Újraosztjuk a közös jövedelmet, újraosztjuk a közös vagyont, és újraosztjuk a közös döntések befolyásolásának képességét. Közös lesz a haza, közös lesz a döntés” – mondta. Olyan országot kell teremteni, amely mindannyiunké, az embereké, tette hozzá.

A DK elnöke elmondta: a szabadsághoz hozzátartozik a felelősség is, vagyis a gazdagok nemcsak önmagukért felelősek, hanem mindenkiért. Ha a gazdagnak nincsen felelőssége, csak hatalmaskodni fog, ha a szegénynek nincsen lehetősége, akkor nem szabad igazán, jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Elmondta, hogy így a szabadságból az lesz, hogy szabad lesz szegénynek és kiszolgáltatottnak lenni.

Gyurcsány Ferenc világossá tette, hogy az nem fenyegetés, amikor arról beszél, hogy fizessenek a gazdagok, pusztán arról van szó, hogy többel kell hozzájárulnia a hazája boldogulásához annak, akinek van miből. Szerinte az igazi hazafiság nem a múltba révedés, hanem az országért való felelősségvállalás.

„Nem attól lesz valaki jó konzervatív, hogy a megyei hivatalok vezetőjét mostantól főispánnak hívja, a megyét pedig vármegyének”, mondta, azt tanácsolva a konzervatívoknak, hogy kérjék ki maguknak a lenézést. A kormányfőről azt gondolja, hogy az elmúlt 13 évben soha nem látott válságba sodorta Magyarországot: ez nem volt elrendelve sehol, ezt ők csinálták. A boltban ennek a rendszernek az árát fizetjük meg.

Gyurcsány Ferenc elmondta: amikor az emberek államáról beszél, arról beszél, hogy a baba akkor jöhessen világra, amikor akar, és fizikát az tanítson, akinek ez a dolga. Orbán Viktor országa nem vigyáz az emberekre, ezért az embereknek vissza kell venniük az országot.

„Egyik oldalról van nekünk egy dolgunk: hogy komolyan gondoljuk, hogy ez a mi országunk, a mi államunk, és az emberek államát kívánjuk megteremteni, ami képes arra, hogy az akaratunk szerint vigyázzon ránk” – jellemezte a DK elnöke az Árnyékkormány feladatát. Hozzátette: a másik oldalról el kell érniük, hogy utánunk is tisztességesen kormányozzák az országot. Az Árnyékkormány pedig felkészült erre, „rajtuk nem fog múlni, hogy megteremtsék az emberek államát, ahol a haza vigyázni fog ránk”, jelentette ki.

Végül meghatározta mindenkinek a feladatát: el kell mondani Magyarországnak, hogy van alternatíva, és lehet más országot is teremteni. Magyarországnak új kormányra van szüksége, hozzáértő és tisztességes asszonyokra és férfiakra, zárta a beszédét.

RSS
Kapcsolódó politikusok