Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: A miniszter ébredése

Dr. Dávid Ferenc: A miniszter ébredése

2023.09.13.

Dr. Dávid Ferenc: A miniszter ébredése

 

Már 2023. szeptember 7-én megtudhattuk a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből (első becslés), hogy 2,6%-kal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 2,8%-kal nőtt. 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5%-kal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 júniusához mérten 2,8%-kal nőtt. A KSH 2023. szeptember 13-án közzétett – ugyancsak az ipari termelés volumenére vonatkozó - adatai (második becslés) megegyeznek az egy héttel korábban közzétett alapértékekkel.  A legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült, a feldolgozóipari alágak többségében azonban csökkenést mértek.

Különösebb derűlátásra nincs okunk, hiszen a hét második napján (kedden) Nagy Márton bejelentette azt, amit már eddig is mindenki tudott: „várakozásom szerint 2023-ban nulla körül alakulhat a GDP növekedése, az idei és fogyasztási sokkja miatt a kormány által korábban jelzett 1,5 százalékos prognózis nem tartható.” Ez a mondat felér egy beismeréssel, hiszen először hallhattuk hivatalos helyről, hogy

  • a gazdaság szempontjából a 2023-as év elveszett, egyhelyben topogunk, nincs előrelépés,
  • fogyasztási sokk” sújtja szeretett hazánkat, magyarul: elfogyott az emberek pénze és nem vásárolnak.

A fentiekhez még azt is hozzátehette volna a miniszter, hogy az év eleji inflációs előrejelzést (15,0 %) sem sikerült tartani, az éves pénzromlás várható üteme 17,5 – 17,7 % lesz, a nyugdíjas fogyasztói ár-növekedés ennél is nagyobb.

A miniszter javíthatatlan optimista (valószínű ezért fizetik), mert gyors javulást ígér: „a második negyedévben Magyarország elérte a gazdasági lassulás alját, a harmadik negyedévtől visszapattanás várható” Megjegyzéseim:

  • az ipari termelés ebben az évben lejtőre került, és a 2023. július/2022. július viszonylatában is negatív értéket (mínusz 2,6 %) mutat. A 2023. júniusához képest (egyhavi) pozitív érték nem írja felül és nem is kompenzálja az előtte lévő gyalázatos teljesítményt.
  • A kiskereskedelem volumenének alakulása még ennél is elkeserítőbb, hiszen annak összecsuklása már tavaly decemberben – a karácsonyi nagybevásárlások időszakában /!!!/ - elkezdődött, és ma is tart.
  • A két húzóágazat (ipar, kereskedelem) gyenge teljesítménye azt eredményezte, hogy a magyar gazdaság 2023-ban padlóra került. Innen gyorsan feltápászkodni („visszapattanni”) csak statisztikai mutatványokkal (magas bázishoz való viszonyítással) lehet.

A megrendítő ütésektől nem csak hazánk, hanem a gazdaságfejlesztési miniszter is mély álomba szenderült. Az ország lakossága – látva a romló gazdasági és társadalmi viszonyokat - már régen felriadt, Nagy Márton viszont még csak most ébredezik.     

 

RSS
Kapcsolódó politikusok