Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Kereskedelmi kesergő

Dr. Dávid Ferenc: Kereskedelmi kesergő

2023.09.07.

Dr. Dávid Ferenc: Kereskedelmi kesergő

 

A szeptember 5-i, - a Nyugati Fény felületén megjelenő - írásomban (címe: Három szoba, három gyerek, négy kerék) azon keseregtem, hogy néhány év alatt milyen drasztikus mértékben esett vissza hazánkban az új és használt gépkocsik első forgalomba helyezése.  Egy nappal később (szeptember 6-án) jelent meg a Központi Statisztika Hivatal kereskedelmi gyorsjelentése, amely  hét hónap történéseiről számol be, pontosabban: a kiskereskedelem forgalmának volumenének alakulását mutatja be. Ebben az esetben is érdemes visszatekinteni a közeli múltra, az idei év hét hónapjának szomorú adataira (már tavaly decemberben is volt visszaesés, mínusz 3,9 %):

2023. január/2022. január mínusz    4,5 %
2023. február/2022. február mínusz  10,1 %
2023. március/2022. március mínusz  13,1 %
2023. április/2022. április mínusz 12,6 %
2023. május/2022. május mínusz  12,3 %
2023. június/2022. június mínusz    8,3 %
2023. július/2022. július mínusz    7,6 %

Rövid megjegyzések következnek:

  • A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2%-kal csökkent az előző hónaphoz képest, azaz a július hónap kedvezőtlenebbül alakult, mint a június. Ez mindenképpen rossz hír.
  • A magyarok kiszálltak az autóikból, hiszen az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 20,5%-kal elmaradt az előző év azonos havitól (2023. július/2022. július). A társadalom jelentős része feladta a mobilitás iránti igényét és vágyát, ezt az is bizonyítja, hogy a belföldi turizmus érdemi mértékben hanyatlott. A család a hétvégén nem ül be az autójába kirándulás céljából, a tömegközlekedéssel nem (vagy csak nehezen) elérhető célok kiestek a látókörből. Mindeközben a MÁV is folyamatosan rontja a feltételeket, hiszen vasúti szárnyvonalak bezárásán szorgoskodik. Az üzenet: dolgozz sokat, és szabadidőben ne csavarogj, úgy sincs miből! 
  • 2023. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,9%-kal kisebb lett, azaz az év első hét hónapjának összeteljesítménye csaknem tíz százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év első hét hónapjának együttes kiskereskedelmi volumene. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,7%-kal visszaesett az értékesítés volumene. Ezek az adatok nemzetgazdasági szinten mérve drámaian rosszak, és sajnos hitelesen igazolják a társadalom gyors és jelentős elszegényedését.

Látva a héthavi számokat és a kirajzolódott tendenciát nem sok valószínűsége van annak, hogy a kiskereskedelmi volumen tekintetében – éves szinten - az idén fogyasztás növekedésre számíthassunk. Elfogyott a magyarok pénze, behúzták a féket. Nem csak az autóban….

RSS
Kapcsolódó politikusok