Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Gyomrost kaptunk

Dr. Dávid Ferenc: Gyomrost kaptunk

2023.08.14.

Dr. Dávid Ferenc: Gyomrost kaptunk

Több kormányzati intézkedés együttes hatása a korábbi tetőpontjához képest felére csökkentette az élelmiszerárak inflációját - jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.  Szentkirályi Alexandra elmondta, a kabinet megfelelő eszközöket alkalmazott az infláció leszorítására, amely - mint az már látszik a számokon - "kapott egy gyomrost és térdre rogyott", de küzdelemnek még nincs vége, a cél pedig az egy számjegyű inflációs ráta elérése.” (Kossuth Rádió – Szentkirályi Alexandra)

Kezdjük rögtön azzal, hogy nem az infláció kapott megrendítő erejű gyomrost, hanem a magyar társadalom azon része, amely az Európai Unió legmagasabb pénzromlási szintjét szenvedi el hosszú ideje. És sajnos nem az infláció rogyott térdre, hanem a 2,5 milliós nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgártásunk jelentős hányada, valamint a kiskeresetűek százezrei. A dúsgazdag „Bobó kapitány” (Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közszájon forgó beceneve) feleségeként tengődő méltóságos asszonynak nyilvánvalóan nem szorító probléma a napi/heti bevásárlás. Persze könnyen elképzelhető, hogy a jómódban élő Sz. Alexandra nem is jár boltba, hiszen amióta felvitte az Isten a dolgát (főpolgármester-helyettes, kormányszóvivő) már személyzet intézheti a háztartáshoz kapcsolódó ügyeket. Bizonyára így van ezzel M. Lőrinc felesége, V. Andrea is: vélhetően őt sem nyomasztja a bolti kiskereskedelmi árak elviselhetetlensége, de ő legalább nem nyilatkozik róla! 

De térjünk a lényegre! Ez a megtévedt kormányszóvivő asszony annyiban hasonlít a Fidesz örökké ápolatlan és nem túlságosan eszes EU képviselőjére (D. Tamás), hogy parancsra bármilyen hazugságot/ostobaságot hajlandó közzétenni. Szentkirályi Alexandra képes azt nyilatkozni, hogy az inflációt a kormányzati intézkedések mérséklik, és a miniszterelnök áll a győztes csapat élén. Szeretném jelezni, hogy a központi beavatkozások (extra ágazati különadó kivetése a kereskedelemben, kötelező készlettartás, magas áfa -és jövedéki adó terhelés stb.) nem javított az inflációs helyzeten, hanem egyenesen rontott. A pénzromlás sebességének lassulását (még mindig 17,6 % az infláció) a lakossági és vállalkozói elszegényedésből következő kereslet-csökkenés okozza. Szűkülő termelő kapacitások, reálkereset-csökkenés, nyugdíj-értékvesztés, magas hitelkamatok stb. az okai, hogy a magyar gazdaság parkolópályára tévedt, a növekedés megállt és a fizetőképes kereslet hiányában az árak már lassabban növekednek. Nem csökkennek, csak mérsékeltebb ütemben emelkednek!  Szentkirályi „elfelejti” megemlíteni azt a drámai tényt is, hogy - 2023. július és 2021. július összehasonlításban - az élelmiszerek ára két év alatt 56,3 százalékkal nőtt, ezen belül a tojás ára 79,7, a tejtermékeké 86,2 a péksüteményeké 73,7 százalékkal nőtt. Erről miért hallgat Alexandra asszony, ezt miért nézte ölbe tett kézzel a kormány?  És hol van az ellentételezése ennek a brutális áremelkedésnek? A bérek vagy a nyugdíjak is 50 százalékkal emelkedtek az elmúlt két évben? A feltett kérdéseimre „természetesen” nincsenek válaszok, kénytelen vagyok a kormányszóvivő asszony vasárnapi verbális „gyomrosával” beérni.

Ilyen közlemények olvasásakor mindig felmerül bennem a kétség: ezek a magabiztos fiatal kormányzati „szócsövek” (Szentkirályi, Menczer, Gulyás G. stb.) tényleg teljesen hülyének nézik a választópolgárokat, vagy „csak” küldetésük teljesítése során elszakadtak a való világtól? A magas hivatal, a jó fizetés, a „lefüggönyzött” hivatali autó gátolja őket az éleslátásban? Annyit már tudunk, hogy a kormányzati tervek nem az érdekünkben születnek, tetteik nem minket szolgálnak. És van egy másik biztos pont az életünkben: a nem térdre rogyott, hanem továbbra is vágtató infláció!

RSS
Kapcsolódó politikusok