Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: 40 fős viccegyetem Patakon

Dr. Dávid Ferenc: 40 fős viccegyetem Patakon

2023.08.07.

Dr. Dávid Ferenc: 40 fős viccegyetem Patakon

 

Felmentették a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektorát, miután Stumpf István lemondással tiltakozott a kinevezése ellen. Alig két hónap után felmentette Horváth Ágnes rektort a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó kuratórium – írja a Népszava a KESMA borsodi lapja, a boon.hu információi alapján. Gúnyos megjegyzéssel kezdem írásomat: milyen jó dolog lehet június-július hónapban, 60 napig rektornak lenni: dübörög a nyár (fűteni sem kell), már nincs szorgalmi időszak, azzal a néhány vizsgázó diákkal meg semmi gond.

Mielőtt rákatintottam volna a sárospataki egyetem honlapjára, sajtóhírekből igyekeztem tájékozódni, így találtam meg a 24.hu hírportál június 15-i egyik jegyzetét. „Valóságos pénzeső zúdult a Tokaj-Hegyalja Egyetemre alig fél évvel a megalapítása után: egy összegben 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány. Mivel ez egy nagyon kicsi egyetem, ha ezt a pénzt a tanári kar között osztják szét, nagyjából kétmilliárd forint jutott volna minden oktatónak, de miután a nappali tagozatos diákok száma sem érte el a döntés idején a negyvenet, így ugyancsak kétmilliárd esik egy hallgatóra. A pénzt túlnyomórészt éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkontkincstárjegyben tartja az alapítvány, amely már a kamatokból is több milliárdos bevételhez jut – ami az államnak ugyancsak kiadás.” Bonyolult és körültekintő gazdálkodásra tehát nincs szükség, hiszen dől a pénz a hozamokból.

40 fős nappali tagozatos önálló egyetem egyáltalán miként létezhet? Én az általános iskolában 40-44 fős osztályba jártam, gimnáziumban ez lecsökkent 38-ra! Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában (Budapest) akkor egy időben jóval több mint ezer diák tanult a 12 évfolyamon, itt meg egy önálló felsőoktatási intézmény – egyetemi rangban – 40 hallgatóval küzd! Nem vagyok oktatási-képzési szakember, de a múlt század hetvenes éveiben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nappali tagozatát látogattam, ezernyi (!) diáktársammal.

Irány a sárospataki egyetem honlapja, hátha megtudunk valami érdekeset. 

Alapképzések:

  1. Szőlész, borász mérnöki (agrárképzés)
  2. Gazdálkodás és menedzsment (gazdasági képzés)

Turizmus vendéglátás

  1. Programtervező informatikus (informatikai képzés)
  2. Csecsemő – és kisgyermeknevelő (pedagógusképzés)
  3. Gyógypedagógia
  4. Óvodapedagógus
  5. Tanító

Mint említettem, Professzor Dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapító elnöke már korábban lemondott, most meg az új rektor (Dr. Horváth Ágnes) mandátuma szűnt meg. Sajnálom mindkettőjük távozását, hiszen az alábbi néhány kérdésemre - illetékességből – bizonyára érdemi választ tudtak volna adni.  

  • Ha valaki két szakon akar végezni, akkor lehet választani a borász-gyógypedagógus párosítást? 
  • A 40 nappalis fiatal milyen megoszlásban választott képzési irányt? 
  • Ilyen hallgatói létszám mellett mekkora az oktatói kar leterheltsége? Egy diákra jut egy tanár?
  • Akkumulátormérnöki kar nem indul a jövőben? Esetleg jogi vagy testnevelési?
  • A hivatalos indoklás szerint a magyar kormány a modellváltással arra törekszik, hogy az eddiginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. A Tokaj-Hegyalja Egyetem léte és működése valóban ezt szolgálja?

Dr. Dávid Ferenc

RSS
Kapcsolódó politikusok