Az Orbán-kormány történelmi bűne és felelőssége a drámai népességfogyás

2023.07.21.

Az Orbán-kormány történelmi bűne és felelőssége a drámai népességfogyás

Lesújtó adat derült ki a KSH friss felméréséből: legoptimistább becslések szerint is 8 millió fő alá csökkenhet a magyar lakosság 2070-re, miközben egyre jobban öregszik el a társadalom.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány történelmi bűne és felelőssége, hogy ilyen drámai mértékben csökken a magyar népesség. Nem csoda, hogy egyre több fiatal dönt a kivándorlás mellett, amikor már a szomszédos országokban is jobb az életszínvonal. Az egészségügy leépítésének már most megvannak a következményei: egyre többen halnak bele olyan betegségekbe, amelyek normál körülmények között megelőzhetők vagy gyógyíthatóak lennének. Nem meglepő, hogy az Európa-rekorder orbáni infláció, a megélhetési válság és a családtámogatások eltörlése miatt egyre kevesebben vállalnak itthon gyereket. Nem elfeledhető, hogy a szabad világban ott születik több gyermek, ahol a nők és férfiak közti egyenlőség mind jobban biztosított. Jól látszik: amíg Orbán marad, addig marad a drámai népességfogyás és a válság is. Ezzel szemben a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült, hogy a kormányváltás után letörje az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek emelkedjenek. Akkor a népesség ilyen mértékű csökkenése is megállítható lenne.

Bčsz-Anett

Bősz Anett