Gyurcsány Ferenc: Fizessenek a milliárdosok!

2023.07.03.

Gyurcsány Ferenc: Fizessenek a milliárdosok!

Orbán Viktor radikális, szélsőjobboldali kormánya eljátszotta az ország becsületét, felélte az ország tartalékait. Elfogytak a nagy tervek, elfogytak a felvillanyozó álmok, közös nemzeti célok. Ami maradt, az a magány, a sodródás, a pangás – kezdte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke napirend előtti felszólalását hétfőn a Parlamentben.

A beszédben Orbán nemzetközi ámokfutásáról ezúttal nem beszélt, inkább a hétköznapi problémákra helyezte a hangsúlyt. Szerinte a Fidesz irányításával olyan Magyarország jött létre, ahol a nemzet vagyonának egyharmadát a lakosság leggazdagabb egy százaléka tartja kézben, miközben a közterhek nagyobb részét a megélhetéssel, a gondokkal küzdők állják.

Kifejtette, hogy az elmúlt egy évben az emberek egy egész havi jövedelmüket vesztették el az infláció miatt, a kenyér például 50 százalékot drágult: beköszöntött az élelmiszer-szegénység korszaka. Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, hogy ezt az Európa-rekorder inflációt nem a háború vagy a szankciók okozták, hanem ez az Orbán-kormány tehetségtelenségének, alkalmatlanságának az ára.

Sorra vette a problémákat: 7000 betöltetlen háziorvosi állás van, települések százain hetente csak egyszer van rendelés, 9000 szakápoló hiánya miatt kórházi osztályokat szüntetnek meg, az iskolákban 16 ezer üres tanári és 14 ezer üres pedagógusi munkatársi állás van, valamint a státusztörvény miatt további, legalább 5 ezer tanár jelezte felmondási szándékát.

„Egy évvel ezelőtt azt ígérték, hogy minden jobb lesz. Hát most kiderült, hogy minden rosszabb lett. Megszüntették a rezsicsökkentést, a katát, a CSOK-ot, a babaváró hitelt megvonják a 30 évnél idősebb pároktól. Ennek az ellenkezőjét ígérték a választásokkor” - mondta a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint a feladatuk az, hogy meggyötört emberek millióinak adják vissza a jobb élet reményét, a munka megbecsülését, elismerését: azaz tisztességes szociáldemokrata politikára van szükség.

„Nyugalom, megbecsülést hozó bérek és nyugdíjak, okos és nyitott oktatás, egészséges egészségügy. És hát persze tisztességes közteherviselés. Ezért, természetes módon, fizessenek a milliárdosok” – zárta beszédét.