Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Fitch-értékelés

Dr. Dávid Ferenc: Fitch-értékelés

2023.06.26.

Dr. Dávid Ferenc: Fitch-értékelés

 

Fenntartotta a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a magyar államadósság 2023. januári „BBB” besorolását, továbbra is negatív kilátások mellett. A legújabb, június 23-i minősítés azt jelenti, hogy hazánk még éppen a befektetésre ajánlott pozícióban maradhatott, az ennél rosszabb osztályzat azonban az ún. „spekulatív”, azaz befektetésre már nem ajánlott kategóriát jelenti. Ezt ugyan megint megúsztuk, de a bizonyítvány egyáltalán nem szívderítő. Mindjárt írom is, hogy miért. Mindössze három témakört érintek: a gazdasági növekedésre, az inflációra és a költségvetésre vonatkozó előrejelzést. 

  • A Fitch úgy számol, hogy a magyar gazdaság idén stagnál, azaz a 2023. évben nem lesz GDP-növekedés. Ezzel szemben a pénzügyi -és gazdasági kormányzat még mindig 1,5 százalékos fejlődésről szónokol, amit persze a közgazdasági szakma képviselői eddig sem hittek el. Nos, a Fitch Rating – látva az első negyedév és a megkezdett második negyedév teljesítményeit (ipari termelés, kiskereskedelmi forgalom stb.) úgy árazta be Magyarországot június 23-i jelentésében, hogy 2023. a gazdasági pangás éve. Másfél százalékos növekedés helyett nulla növekedés!
  • A pénzromlás vonatkozásában is eltér a magyar kormány és a Fitch Rating prognózisa. Míg a Nagy Márton vezette gazdaságfejlesztési minisztérium görcsösen ragaszkodik az általa „kitalált” 15 százalékos éves átlagos inflációs értékhez, addig a Fitch 17,7 százalékot jelez, ami a hitelminősítő szerint is Európa rekord. Tehát a gazdasági helyben járás („0” növekedés”) a vártnál magasabb inflációval párosul! 
  •  A költségvetés idei teljesítményét eddig a szezonális kiadások (13. havi nyugdíj-, energia- és lakásfelújítási támogatás) és az alacsonyabb bevételek befolyásolták, mivel a rendkívüli adók nagy részét még nem fizették be, és az áfabevételek is alulteljesítettek, ami a gyenge lakossági fogyasztást tükrözi. A nyugdíjkiadások meghaladhatják a tervezettet, ha a tényleges infláció meghaladja a költségvetési törvényben előirányzott kormányzati előrejelzést (15,0 % helyett 17,7 %). A kormány 3,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol, a Fitch 4,1 százalékkal.

A következő „bizonyítványosztás” július 7-én lesz, akkor a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő teszi közzé hazánkról szóló értékelését. Sok jóra nem számíthatunk!

RSS
Kapcsolódó politikusok