Varju László: A DK benyújtotta az Árnyékkormány alternatív költségvetését a Parlament elé

2023.06.14.

A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány megbízásából a Demokratikus Koalíció benyújtotta a béremelések költségvetését az Országgyűlés elé. Erre azért volt szükség, mert Orbán Viktor jövő évi költségvetése folytatja a megszorításokat, az áremeléseket, az adóemeléseket, fokozza az orbáni inflációt és mélyíti a megélhetési válságot.

• A megélhetési válság felszámolására 1325 milliárd forintot fordítanánk. Jelentősen megemelnénk a pedagógusok és a szociális dolgozók bérét, létszámfejlesztést hajtanánk végre az oktatásban és az egészségügyi dolgozók körében is. A nyugdíjasokat nyugdíjemeléssel, és egyszeri, visszamenőleges nyugdíjkiegészítéssel segítenénk, ami összesen 600 milliárd forint pluszforrást jelentene a nyugdíjakra. A családokat a családi pótlék megduplázásával segítenénk, valamint az önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi támogatásának növelésével, amire összesen 341 milliárd forint jutna.

• Elindítanánk a Panelprogram+, az Árnyékkormány lakás- és házfelújítási programjának első szakaszát, amely öt év alatt másfél millió panel- és társasházi lakást és családi házat újítana fel, szigetelne le és korszerűsítene uniós és hazai forrásokból. Jövőre 100 milliárd forintot fordítanánk a lakóépületek energetikai korszerűsítésének önrészére, 50 milliárd forinttal támogatnánk a kis- és közepes vállalkozások rezsikiadásait, újabb 50 milliárddal pedig környezetbarát szél- és naperőművek építését támogatnánk.

• Újraindítanánk Budapest fejlesztését, amelyet az Orbán-kormány politikai bosszúból állított le. Megépülne a Gubacsi vasúti híd, a félbemaradt M4-es metró vonalát meghosszabbítanánk a Bosnyák térig, és befejeznénk az M0-s körgyűrűt a főváros körül. A budapesti kerületekre is több forrást fordítanánk, például szociális bérlakásprogramra Erzsébetvárosban, egy új kórház építésére Újpesten és a kispesti uszoda fejlesztésére. Jelentősen csökkentenénk az Orbán-kormány szolidaritási adóját, amellyel Orbánék teljesen ki akarják üríteni a főváros kasszáját. Kifizetnénk a Budapestnek járó állami támogatást a Lánchíd felújítása után, rezsitámogatást adnánk a fővárosnak és növelnénk a BKV normatív támogatását is. A Budapest-csomagra és a fővárosi beruházásokra összesen 1687 milliárd forintot biztosítanánk.

• Megemelnénk a megyei jogú városok, kisvárosok és falvak fejlesztési forrásait: megépítenénk a kiszombori elkerülőutat, teljesen felújítanánk a Balassagyarmat-Aszód vasútvonalat, Surány és Göd között helyreállítanánk a kompközlekedést, korszerűsítenénk Szentendre mentőállomását. Összesen 30 fejlesztésre fordítanánk mintegy 186 milliárd forintot.

Az Árnyékkormány költségvetése a teljes állami költségvetés mintegy 10 százalékának átcsoportosításával, összesen 3400 milliárd forinttal emelni tudná a béreket és a nyugdíjakat, csökkentené az emberek rezsiszámláit, és általa a magyar városok, falvak, az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztését is folytatni lehetne. Amíg azonban Orbán marad, marad az orbáni infláció, a rezsiemelés, tovább zuhan a bérek és a nyugdíjak értéke, és folytatódik a magyarok elszegényedése.