Barion Pixel
Dobrev Klára: Így emelné a béreket az Árnyékkormány

Dobrev Klára: Így emelné a béreket az Árnyékkormány

2023.05.27.

Dobrev Klára: Így emelné a béreket az Árnyékkormány

 

Árakban az elsők, a bérekben az utolsók lettünk Európában. Az árak elszálltak, a bérek és a nyugdíjak pedig nem tudták követni az áremeléseket. Ez egyértelmű feladatot jelent az Orbán-rendszer utáni kormánynak: ahhoz, hogy jobban éljünk, emelni kell a béreket és a nyugdíjakat is. Ennek érdekében az Árnyékkormány szerint ezt az 5 intézkedést kellene végrehajtani:

1. Be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást. Ezzel a lépéssel legalább 50 ezer forinttal emelkedne a magyar minimálbér és ennyivel tolná feljebb a többi fizetést is.

2. Az államnak példát kell mutatnia: béremelést kell végrehajtani az állami alkalmazottak esetében; a pedagógusok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók, mentősök, óvodai és bölcsődei dolgozók, közigazgatásban dolgozók béremelése azért is fontos, mert az állam így közvetlenül tudja emelni a bérszínvonalat.

3. A kormánynak segítenie kell a kis- és középvállalkozásokat a béremelésben, de ehhez a jelenlegi multibarát adórendszert igazságosabbá kell tenni.

4. Csak olyan beruházásnak szabad uniós vagy magyar állami támogatást adni, amely vállalja, hogy az adott területen eddig megszokottnál magasabb, versenyképes bért fog fizetni az alkalmazottainak. Ma ez nem szempont a stratégiai partnerségek kialakításakor, ezért van tele az ország nyomott áron dolgoztató multikkal, akkugyárakkal és összeszerelő üzemekkel.

5. Meg kell erősíteni mind az oktatást és a szakképzést, mind a magyar szakszervezetiséget. Ahhoz, hogy meredeken növekvő pályára állítsuk a magyar béreket, versenyképes tudásra és erős érdekképviseletre van szükség, csak így tudjuk hosszú távon is visszaadni a munka becsületét.

Felkészültünk rá, hogy letörjük az orbáni inflációt és gondoskodjunk arról, hogy végre ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek Magyarországon!

RSS
Kapcsolódó politikusok