Barion Pixel
Dobrev Klára nem mindennapi módon mutatta be az Orbán-kormány bűneit szombathelyi rendezvényén

Dobrev Klára nem mindennapi módon mutatta be az Orbán-kormány bűneit szombathelyi rendezvényén

2023.05.09.
Dobrev Klára: Árakban elsők, bérekben utolsók lettünk Európában Orbán 13 éve alatt
 
 
Telt ház fogadta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnököt hétfőn Szombathelyen, az Agora Művelődési és Sportházban. A közel ezer fős nagyrendezvényen az árnyék-miniszterelnök beszédét megelőzően Nemény András, Szombathely polgármestere szólalt fel a színpadon, ahol bejelentette: a Demokratikus Koalíció támogatásával indul újra Szombathely polgármesteri székéért a jövő évi önkormányzati választásokon.
 
Dobrev Klára ezután rendhagyó előadásban számolt be Magyarország valós helyzetéről, problémáiról és az Árnyékkormány erre adott válaszairól. Az árnyék-miniszterelnök szerint ma már, ha külföldön meghallják a magyar szót, akkor nem Puskás vagy Rubik neve ugrik be az embereknek, hanem Orbán Viktoré, a régi elismerő, támogató mosoly helyett az elképedés és a döbbenet jelenik meg az arcokon. Dobrev Klára grafikonokkal illusztrált előadásában kifejtette: akár a fizetéseket, a nyugdíjakat, az euró bevezetését, az oktatás vagy az egészségügy helyzetét nézzük, már a szomszédos országok is lehagytak minket.
 
„Egy évtizeddel ezelőtt Magyarország messze Románia előtt állt. Mára a régebben lesajnált Románia is utolért bennünket. Még néhány év, és Románia is irigyelt ország lesz a magyarok számára. Szabadságban, jólétben, biztonságban is” – tette hozzá az árnyék-miniszterelnök.
 
Dobrev Klára elmondta, Orbán Viktor 13 éves kormányzása alatt kerültünk az Európai Unió új tagjai között az élmezőnyből a sereghajtók közé. Vagyis egyértelműen Orbán Viktor okozta Magyarország lecsúszását. Pedig 2010 után korábban soha nem látott világgazdasági növekedés indult meg, valamint „elképzelhetetlen mennyiségű, történelmünk során még soha nem látott EU pénzek érkeztek Magyarországra”, amelyből „két európai ország is meggazdagodott volna”.
 
Az árnyék-miniszterelnök úgy fogalmazott, az elmúlt 13 év alatt többek között bevezethettük volna az eurót, mára tisztességes fizetésekből és nyugdíjakból tudnánk megélni, nem lenne 3 millió nyomorgó ember az országban, a kórházakban megszűntek volna a várólisták és minden gyerek kiváló oktatásban részesülhetne. Továbbá a Magyarországra érkező uniós forrásokból „jól szigetelt panel és társasházaink, tiszta és megfizethető energiaforrásaink” is lehettek volna.
 
Orbán Viktor elmúlt 13 éve alatt Magyarország valójában visszalépett 13 évet Dobrev Klára szerint. Nem valósult meg a magyarok által vágyott európai jólét, mert a beáramló uniós pénzekből csak a milliárdos fideszes elit gazdagodott meg olyan mértékben, hogy „még Rockefeller is szégyenkezne mellettük”.
 
Az árnyék-miniszterelnök leszögezte: miközben a fideszes elit „elvitte” az uniós milliárdokat, az építőipart, a szállodákat, a trafikokat, az autópályákat és a kastélyokat, a magyar embereknek nem csak kevesebb jutott, de többet is vett el tőlük az Orbán-kormány.
 
„Az Orbán-kormány árát, az orbáni inflációt fizetjük meg minden egyes alkalommal a bolti pénztárnál, a benzinkúton, a rezsiszámláknál, a gyógyszerek áraiban. Nem a tej, a kenyér vagy a tojás lett drágább, hanem az Orbán-kormány árát tették rá a világelső áfánk mellé az árakra” – fogalmazott Dobrev Klára, aki ábrákkal és adatokkal bizonyította be a közönségnek: a 26 százalékos orbáni infláció háromszor akkora, mint az Európai Unió átlagos inflációja.
 
Az árnyék-miniszterelnök kifejtette, a számok egyértelműen cáfolják, hogy nem a háború és a szankciók miatt többszöröse az orbáni infláció és a magyar banki kamatok mértéke, mint például Lengyelországban, Szlovákiában vagy Romániában, pedig ezekben az országokban is tudják, hogy Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát. Tehát Orbán Viktor felelőssége egyértelmű a romló magyarországi helyzet miatt.
 
„Árakban elsők, bérekben az utolsók lettünk Európában” – mondta Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök elmondta, nem a háborúval kezdődött az orbáni infláció, hanem már jóval előtte, az Orbán-kormány felelőtlen forintgyengítése, kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt. Dobrev Klára ezután további ábrák és adatok kíséretében bizonyította be, hogy az orbáni politika a kiszolgáltatott és olcsó munkaerőre épít, amivel tönkretette a magyar béreket. Továbbá Orbán Viktor minél kevesebbet akar költeni a nyugdíjakra, amivel tönkre tette az időseket, és minél kevesebbet az oktatásra, amivel pedig a fiatalok jövőjét tette tönkre. Mivel az orbáni politika az egészségügyre sem akar költeni, ezzel magyar emberek tízezreinek halálát okozza.
 
„Dühös vagyok és elszánt. És tudom, hogy ti is dühösek és elszántak vagytok. Dühös, mert most már a napnál is világosabban kirajzolódik, egy mérhetetlenül gonosz és aljas mesterterv. Egy jól szervezett, zsarnok rablóbanda tartja fogságban a hazánkat. Két céljuk van, minden pénzt kiszipolyozni az emberekből. Ezért az adóforintokból nem költenek kórházakra, iskolákra, nyugdíjakra. Nem akarnak magas béreket, versenyképes gazdaságot. Minél kevesebb jut nektek, annál több jut nekik. És hogy ezt zavartalanul folytathassák, mindent és tényleg mindent megtesznek,
hogy hatalomba maradjanak” – fogalmazott Dobrev Klára.
 
Az árnyék-miniszterelnök szerint éppen ezért nem várhatjuk ölbe tett kézzel, hogy az Orbán-rendszer egyszer csak összeomlik. Tennünk kell minden nap, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen.
 
„Nekem pedig az a feladatom, hogy elhozzam a reményt a félresöpört millióknak. Feladatom, hogy visszaadjam az ország hitét. Feladatom, hogy bebizonyítsam Nektek: lehetünk még európai Magyarország és élhetünk még európai jólétben. Nem mondhatunk le ezeréves álmunkról, az Európához tartozásról és az európai jólétről. Nem mondhatunk le még akkor sem, amikor az ország miniszterelnöke körül végképp elfogyott a levegő és már úgy gondolja, hogy kívül tágasabb” – tette hozzá Dobrev Klára.
 
„Mi azonban itt maradunk. Itt maradunk, mi ugyanis szeretjük hazánkat, ezért mi itt maradunk Európában! Ez a mi nagy közös dolgunk! Ezért a célért pedig, ha kell, megküzdünk akár az ördöggel is. Hát még az Orbán-rendszerrel!” – zárta szavait az árnyék-miniszterelnök.
RSS
Kapcsolódó politikusok