Barion Pixel
Mustó Géza, Arató Gergely: Vissza fogjuk adni a tűzoltók önállóságát és megbecsülését!

Mustó Géza, Arató Gergely: Vissza fogjuk adni a tűzoltók önállóságát és megbecsülését!

2023.05.04.

Mustó Géza, Arató Gergely: Vissza fogjuk adni a tűzoltók önállóságát és megbecsülését!

 

Május 4. a magyar tűzoltók napja, ez a nap azonban a megalázó fizetések és az elégtelen utánpótlás miatt évről-évre egyre kevesebb emberről szól. Tavaly a 19 megyére és a fővárosi 18 parancsnokságra összesen végeztek hozzávetőleg százan, holott ahhoz is kétszer ennyi tűzoltó kellene, hogy legalább ne csökkenjen az állomány.

Ebből adódóan nem sok ok van ünnepelni, mert:

  • a bérek mára az infláció miatt teljesen elértéktelenedtek a korábbi pótlékok emelésével végrehajtott kompenzációk után is, (egy kezdő tűzoltó bére 200-220 ezer forint között mozog, a tűzoltók 90% másodállásban kénytelen dolgozni)
  • óriási a létszámhiány (15-20%),
  • nagyon magasak a túlóra számok,
  • a kevés létszámból adódóan nem tudnak minden eszközt alkalmazni, mert nincsenek kiképzett szakszemélyzet,
  • egyéni védőfelszerelések korszerűsítésre szorulnak,
  • a laktanyák egy része fejlesztésre szorul.

Az Árnyékkormány szerint vissza kell adni a tűzoltók önállóságát és megbecsülését, ha nem akarunk magunkra maradni, amikor ég a ház! Az Árnyékkormány szerint vissza kell állítani a Katasztrófavédelemtől független tűzoltóságot, javítani kell a tűzoltók munkakörülményein és meg kell kezdeni a béremelésről szóló tárgyalásokat, különben nem várhatjuk el, hogy évente több százan vállalják az életük kockáztatásával járó hivatást. Aki életeket ment, azt ennek megfelelően kell megbecsülni, erre pedig az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye.

RSS
Kapcsolódó politikusok