Barion Pixel
Dobrev Klára: Nem lenne orbáni infláció, ha már euróval fizetnénk

Dobrev Klára: Nem lenne orbáni infláció, ha már euróval fizetnénk

2023.05.01.

Dobrev Klára: Nem lenne orbáni infláció, ha már euróval fizetnénk

 

Dobrev Klára hétfő este az Egyenes beszéd vendége volt. Az adás kezdetén egyből megemlékezett a szombaton elhunyt kollégájáról, Vágó Istvánról. Elmondta, hogy még mindig nem dolgozták fel a népszerű kvízprofesszor és politikus halálát, és nemcsak egy kollégát, hanem barátot is elvesztettek a halálával.

Ezután május 1. alkalmából Magyarország uniós tagságára tért át, ugyanis 19 évvel ezelőtt ezen a napon csatlakoztunk az EU-hoz. Dobrev szerint a magyarok még mindig elsöprő többséggel támogatják a csatlakozást, és bízik benne, hogy az eltelt évtizedek után még mindig mellette döntene a többség.

Az árnyék-miniszterelnök félelmetesnek nevezte azt, ahogy az Orbán-kormány játszik az uniós tagságunkkal. Felhozta példának, hogy nemrég Londonban járt az Árnyékkormánnyal, ahol meglátogatták a brit árnyékkormány tagjait. Elmondta, annak idején még a Brexit-párt sem gondolta komolyan a kilépést, és hatalmas döbbenetet keltett amikor a népszavazáson végül a Brexit mellett döntöttek a választók. Azóta a jóval nagyobb gazdasága ellenére a kilépés nagyon megviselte a szigetországot.

Dobrev Klára szerint a Fidesz is pontosan tudja, hogy mekkora kárt okozna az EU elhagyása, mégis játszanak az ország tagságával a hatalmon maradás érdekében.

Elmondta: az elmúlt 13 év legnagyobb bűne, hogy a jó gazdasági környezetben is százezrek hagyták el az országot egy jobb élet reményében, valamint, hogy a Magyarországra érkezett, felfoghatatlan mértékű uniós pénznek semmi látszatja sincsen, miközben már Románia is lehagyott minket.

A dolgozói szegénység szerinte az Orbán-kormány által rekordmértékűvé duzzasztott orbáni infláció miatt fokozódik hazánkban. Hozzátette, most már az emberek is észreveszik, hogy a király meztelen, akkora kudarcot vallott a kormányzati gazdaságpolitika.

Dobrev Klára felidézte, hogy nemrég Horvátországban járt. Elmondta, ott szintén nagy belpolitikai viták vannak, de egyvalamiben mindenki egyetértett: az eurót be kell vezetni. A nemzeti egyetértésnek köszönhetően idén január 1-től már a hivatalos uniós fizetőeszközt használják, annak ellenére, hogy 9 évvel később csatlakoztak az EU-hoz, mint mi.

Az árnyék-miniszterelnök szerint Magyarországon is egy éven belül ki kellene tűzni az euró bevezetésének a céldátumát. Kifejtette: ez azért lenne fontos, mert az eurózóna országaiban sokkal alacsonyabb az infláció, mint nálunk; ebből is látszik, hogy nálunk orbáni infláció van.

Az önkormányzati választásokról elmondta, hogy jobb kapcsolat van az ellenzéki pártok politikusai között, mint az kívülről látszik: rendszeres a párbeszéd a DK és Karácsony Gergely, vagy a Momentum politikusai között.

Szerinte normális országokban a kormányzatnak jó kapcsolatot kellene ápolnia a helyi vezetésekkel, de az Orbán-kormánnyal egyszerűen nem lehet tárgyalni, folyamatosan szűkítik az önkormányzatok mozgásterét.

Hozzáfűzte, hogy a kormányzat semmilyen megállapodást nem tart be, legyen szó a budapestieknek beígért egészségügyi támogatásról, vagy éppen a Lánchíd felújításához való hozzájárulásról.

Karácsony Gergely támogatásáról a 2024-es önkormányzati választásokon mindössze annyit mondott, hogy a pártok időben meg fognak egyezni.

RSS
Kapcsolódó politikusok