Barion Pixel
650 fős teltházzal tartott nagyrendezvényt Dobrev Klára Nyíregyházán

650 fős teltházzal tartott nagyrendezvényt Dobrev Klára Nyíregyházán

2023.04.21.

650 fős teltházzal tartott nagyrendezvényt Dobrev Klára Nyíregyházán

 

Ma Magyarországon az emberek nagy többsége még mindig egyetért abban, hogy Európához akar tartozni - jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke a párt nyíregyházi nagyrendezvényén pénteken.

Az árnyék-miniszterelnök a Bujtosi városligetben felállított sátorban arról beszélt, hogy amikor 2004-ben Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, a nyugatiak elismerően, a kelet-európaiak irigykedéssel figyeltek minket. Bennünk, magyarokban is volt egy jó érzés, hogy minden gondunk ellenére kiemelkedhettünk a térségből.

Mostanra ez az érzés elmúlt – jelentette ki Dobrev Klára. Az elmúlt 12 évben, ha külföldön meghallják, hogy magyarok vagyunk, nem Puskás vagy a Balaton jut az eszükbe, hanem Orbán Viktor. Nyugaton egy korrupt zsarnok jut eszükbe az embereknek rólunk, keleten sajnálkozással figyelnek minket.

Pedig mi magunk nem változtunk meg, csak a kormányunk elvette tőlünk a jókedvet. Büszkének kell lennünk a magyarokra, Karikó Katalinra, a városainkra. Nem szabad engednünk, hogy ezt a nemzeti büszkeséget elvegye tőlünk a magyar kormány, büszkének kell lennünk, hogy ebben a hazában élünk – mondta Dobrev Klára.

A politikus elmondta, az elmúlt 13 évben annyi pénz ömlött az országba, hogy lehetne egy jó egészségügyünk, egy jó oktatás, minden gyerek tudhatna angolul, nem maradna senki szakma nélkül. Mindenkinek lehetne háziorvosa, csökkenthettük volna a gázfüggőséget, felújíthatták volna az összes panelházat. De mégsem látjuk ezt a pénzt sehol, csak a stadionokban és a luxusautókban.

Nem a balsors vagy a szankciók sújtanak minket. Ha így lenne, miért olcsóbbak az árak Romániában? – tette fel a kérdést az árnyék-miniszterelnök. Mindig valaki mást hibáztatnak, volt itt már hibás mindenki. A rokkantnyugdíjasokkal kezdték, azt a tűzoltók, a katonák, a filozófusok, most éppen a tanárok és az orvosok. Mindenki, csak ők nem.

Beszédében kifejtette, a magyarok három dologban egyetértenek, egyrészt a boldogulásukat ne a pártközponthoz való dörgölőzés határozza meg, azaz ne pártkatonák döntsenek az emberek helyett, szeretnék maguk megszervezni az életüket, vagyis hallgassák meg véleményüket az egészségügyről, az utak fejlesztéséről, vagy az oktatásról, valamint -- ahogy a nagy többség egyetért -- Európát tekintik otthonuknak.

Szent István uralkodása óta az a magyarok vágya, "éntudata" és önképe, hogy európainak tekinthessék magukat, Európa legyen az otthonuk. Ezt a vágyukat erősítették meg a végül nagy többséggel az európai uniós és a NATO-csatlakozásról szóló népszavazásokon - tette hozzá.

Ezért az európai Magyarország többségét akarjuk megteremteni, ez lesz a mi feladatunk a következő időszakban - hangsúlyozta Dobrev Klára.

Amikor ránézünk az egyedülálló magyar inflációra, meg kell értenünk, hogy mi van mögötte. Hogy hogyan lehet az, hogy ugyanazok a termékek nálunk drágábbak, mint Szlovákiában. Hogy hogyan lehet az, hogy már Románia is leelőzött minket, és Horvátországban előbb lehetett euró.

Meg kell értenünk - folytatta -, hogy a kormány gondolkodása, filozófiája és hatalma egy teljesen idejét múlt, és nemzet érdekeivel teljesen ellentétes szellemiségen nyugszik, mert az van a fejükben, hogy olcsó és kiszolgáltatott munkaerőre építik a magyar gazdaságot.

Kormányra kerülésük után az első dolguk az volt, hogy tönkretették a szakszervezeteket, hogy senki se emelhesse fel a szavát, hogy a különböző társadalmi csoportok ne tudják képviselni magukat és érdekeiket - vélte Dobrev Klára. Elég csak megnézni, mi történik most az akkumulátorgyárakkal.

Az ország sikeressége az emberek sikerességében rejlik - hangoztatta a politikus, hozzátéve, ez az egyetlen módja az ország megváltoztatásának. Az Ányékkormány programjáról szólva kifejtette, arra készülnek, hogy az Orbán-rendszer lebontása után gyakorlatilag a nulláról építsenek fel egy új államot, a "hagymázas mondatok" helyett valóban az emberek szolgálata legyen a kormányzás.

Dobrev Klára azt mondta, az Orbán-rendszer addig marad fenn, amíg tömegek hiszik el, hogy megváltoztathatatlan, hogy nincs alternatíva, az ő feladatuk pedig az, hogy elvigyék a legkisebb faluba is a reményt, mert a remény az, ami az elégedetlen szavazókat "az ellenállás tömegévé" változtatja át.

A kormány velünk, miattunk fog megbukni. Azon dolgozunk, hogy a Demokratikus Koalíciónak először másfél, aztán két, aztán hárommillió szavazója legyen, és ehhez kell a ti segítségetek. Nincs más, aki helyettünk elvégezné a feladatot – jelentette ki Dobrev Klára.

Elmondta, hogy az elmúlt időszakot az Árnyékkormány készüléssel töltötte, hogy készen tudják átvenni a kormányzást. Azonban nincs idő, hiszen egy egyszerű vizsgálatra is heteket kell várni, nincs idő, mert a gyerekek normális oktatás nélkül jönnek ki az iskolából. Nincs idő, mert 100 diákból 75 tervezi elhagyni az országot, és ez a nemzet halálával ér fel.

A beszéd végén Dobrev Klára elmondta: sokan gondolják, hogy egyedül meg tudják vívni a harcot, hogy majd nekik sikerül, de eddig még senkinek sem sikerült, és nem is fog társak és jól szervezett közösség nélkül. Ez a szervezett közösség pedig ma a Demokratikus Koalíció, akinek az a feladata, hogy eggyé szervezze az ellenállás szigeteit.

Az eseményen beszédet mondott Vadai Ágnes, az árnyékkormány honvédelmi árnyékminisztere, a DK országgyűlési képviselője is. Vadai Ágnes arról beszélt, hogy a DK hisz a NATO-ban és a közös európai hadsereg megteremtésében. Azt mondta, hogy az elmúlt 13 évben a kormány folyamatosan építette le a magyar hadsereget, miközben a nemzetközi elismertségét is egyre jobban lerombolta. Orbán ezzel a magyarok biztonságát fenyegeti, és ez hazaárulás – vélte a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok