Barion Pixel

"Nem kell akkumulátor hulladék Rácalmásra!" - A DK akkugyár ellen tiltakozó táblákat állított fel Rákay Philip telkén

2023.04.05.

"Nem kell akkumulátor hulladék Rácalmásra!" - A DK akkugyár ellen tiltakozó táblákat állított fel Rákay Philip telkén

 

A Demokratikus Koalíció flashmobbal egybekötött sajtótájékoztatón tiltakozott a rácalmási akkumulátor-bontó üzem építése ellen Dunaújváros határában. A gyár Rákay Philip, a milliárdos fideszes elit egyik oszlopos tagjának telkén épülne, amit a helyiek már kész tényként kezelnek. A hírek szerint több tízezer dunaújvárosi és rácalmási polgár környezetében fognak feldolgozni és tárolni több ezer tonna, súlyosan mérgező anyagot, köztük nehézfémeket, savakat és más hulladékokat.

Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi ügyekért felelős árnyékkormánybiztos és Szabó Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere ezért "Nem kell akkumulátor hulladék Rácalmásra!""Elég volt az akkumulátorgyárakból!" és "Rákay Philip, nem loptál még eleget?"  feliratú táblákat állított fel Orbán Viktor hűséges propagandistájának telkén.

Szabó Zsolt bejelentette azt is, hogy egyéni képviselői indítványt nyújt be Dunaújváros képviselőtestületének, amely felszólítja Rácalmást, hogy bármilyen akkumulátoripari beruházás előtt egyeztessen Dunaújváros önkormányzatával, ugyanis Rákay Philip akkumulátorüzeme a dunaújvárosiak vízbázisát, levegőjét és ingatlanjait is veszélyeztetheti. Az indítvány szerint Dunaújvárosnak élnie kell minden jogi, illetve véleményezési lehetőségével, hogy ne jöhessenek létre akkumulátorüzemek a város határában.

Kocsis-Cake Olivio elmondta: azonnal le kell állítani Magyarország minden településén az összes akkumulátor-ipari beruházás előkészítését, meg kell kérdezni a helyi embereket a tervezett akkumulátor-üzemekről, és közölni kell velük minden környezetvédelmi és egészségügyi kockázatot, továbbá olyan szabályrendszert kell kidolgozni, hogy a hatóságok mérlegelés nélkül védhessék a környezetet az akkumulátor-lobbival szemben. Mára az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy ne épüljenek környezetkárosító, egészségre veszélyes akkumulátorgyárak - hangsúlyozták a DK politikusai. 

RSS