Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Német tükörben

Dr. Dávid Ferenc: Német tükörben

2023.04.03.

Dr. Dávid Ferenc: Német tükörben

 

A világhírű német hírmagazin, a Der Spiegel (A Tükör) jegyzete szerint számos külföldi cégtulajdonos elvesztette a hitét az Orbán-kormányban. Az itt működő német cégek mintegy 18 százaléka a jogbiztonság hiányát látja a legnagyobb befektetési kockázatnak – derül ki a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara felméréséből. Ez magasabb százalék, mint bármely más kelet-európai országban, mivel ez az érték Romániában 13 %, Csehországban 7%, Észtországban és Szlovákiában egyaránt 5 %, míg Szlovéniában mindössze 4 %. Azért is érdekes a kiugróan magas szint (18%), mert Magyarország a német autógyártókat tárt karokkal fogadta/fogadja, legnagyobb vidéki városaink (Győr, Kecskemét, Debrecen) adnak otthont a prémiumkategóriás gépkocsikat összeszerelő üzemeknek.

Az alábbiakban Spiegel-idézetek következnek, amelyek azt igazolják, hogy az Orbán-i gazdasági szisztéma túlkapásai már Németországban sem aratnak osztatlan sikert.

  • Ezekkel a politikákkal a magyarországi szupermarketek jövedelmező működése rendkívül nehézzé vált – mondja Antje Gerstein, a Német Kiskereskedelmi Szövetség vezetője. „Úgy gondoljuk, hogy az Európai Bizottságnak sürgősen be kell avatkoznia ezekkel a diszkriminatív gyakorlatokkal szemben.” (A szakmai szervezet vezetője itt a kötelező készlettartásra, az indokolatlanul sűrű ellenőrzésekre és a kizárólag külföldi tulajdonban lévő áruházi láncokat sújtó ágazati különadóra utal.)
  • Monika Hohlmeier, a bajorországi konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti képviselője, amely párt korábban engedékenységet mutatott Orbán kormányzási stílusával kapcsolatban. Hohlmeier eredetileg "a kommunizmus elleni elszánt harcosként" ismerte meg Orbánt, aki "akkor sokat tett hazájáért". De most, hogy több, Magyarországon is működő német céggel rendszeresen kapcsolatban áll, Orbánt "kleptokrata hajlamú embernek" látja, akinek rendszerében "a jogállami elvek korlátokba ütköznek". Hohlmeier azt mondja: „Ha egy külföldi vállalkozóként sikeres Magyarországon, akkor számítania kell egy oligarcha megjelenésére, aki fel akarja vásárolnia a cégét.” Egy ilyen helyzetet szerinte az EU és tagállamai nem tolerálhatnak.”
  • Gunther Krichbaum, a konzervatív kereszténydemokraták (CDU) európai politikai szóvivője a német parlamentben "maffiamódszerekkel" vádolta Orbánt. Több esetben „világossá tették, hogy a cél a jelenlegi tulajdonosok kiszorítása a cégből és eladásra kényszerítése” – írta Johannes Hahnnak, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási biztosának írt levelében. "Soha nem gondoltam volna, hogy az Európai Unióban elképzelhető ilyen gyakorlat."

A Der Spiegel hosszú írása konkrét vállalati tapasztalatokról is beszámol. A német hírmagazin hiteles és mértékadó forrás, nem véletlen, hogy a nyomtatott változatának 1 millió, az online formátumának 5 millió olvasója van. Vajon ők is úgy gondolják, hogy Magyarország előre megy, nem hátra?

RSS
Kapcsolódó politikusok