Barion Pixel
Gyurcsány Ferenc: Budapest egy szabad Magyarország megteremtésének a kiindulópontja lehetne

Gyurcsány Ferenc: Budapest egy szabad Magyarország megteremtésének a kiindulópontja lehetne

2023.03.31.

Gyurcsány Ferenc: Budapest egy szabad Magyarország megteremtésének a kiindulópontja lehetne

 

Nyerhető volt Dobrev Klára számára a 2021-es miniszterelnöki előválasztás második fordulója Gyurcsány Ferenc szerint, és nem tartja árulónak Karácsony Gergely főpolgármestert a Márki-Zay Péter javára történt visszalépés miatt – mondta el a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában. A pártelnök kifejtette, szerinte a főpolgármestert az iránta és Dobrev Klára iránti averziója vezette tévútra.

Gyurcsány Ferenc ezután kritizálta Karácsony főpolgármesteri tevékenységét, mert szerinte a városvezető ambíciója véget ér ott, hogy Budapesten működjön a tömegközlekedés és elvigyék a szemetet.

„Mi azt gondoljuk egy páran, hogy nem beszélni kell a szabad városokról, ahogy egyébként ezt ő (Karácsony Gergely - a szerk.) teszi, hanem az önkény hatalmával szemben, a mai kormánnyal szemben Budapest szervezett politikai közössége lehetne egy szabad Magyarország megteremtésének a kiindulópontja. De ehhez meg kell szervezni Budapestet politikai értelemben, és nem helyettes államtitkárokkal konzultálunk még kettő millárd forintról, hanem nekimegyünk a kormánynak, ezerrel. (...) Könnyű szeretni Karácsony Gergelyt, de nem teljesíti a feladatát szerintem” – fogalmazott a DK elnöke.

A 2024-es önkormányzati választások kapcsán Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a DK-ban három embert is látnak, aki alkalmas lenne főpolgármesternek, de egyelőre nem döntöttek arról, hogy kihívást intézzenek-e Karácsony Gergellyel szemben.

A DK elnöke hozzátette: Budapesten az összes kerületben meg fog állapodni az ellenzék a közös önkormányzati választási indulásról, néhány kerületben akár előválasztás is lehet, mert egységes ajánlatot fognak állítani a budapestieknek. Szerinte Budapesten három erős ellenzéki párt van, akik mindenképpen meg fognak állapodni: a DK, a Momentum és az MSZP.

A DK és a Momentum között kiélesedett konfliktusról Gyurcsány elmondta, már nincs benne feszültség, de szerinte a Momentum helytelenül járt el, amiért ellenezte Ráczné Földi Judit képviselővé választását. A Momentum ugyanis elfogadta az ellenzéki pártok országos listáját, amelyen Ráczné is szerepelt. A vita ellenére a DK elnöke szerint meg fognak állapodni a Momentummal az önkormányzati választásokig.

Az MSZP-ről Gyurcsány Ferenc azt mondta, történelmileg egy nagy párt, kitűnő politikusokkal, de rossz pályán vannak. Mivel a Momentum mellett a szocialistáktól is voltak a közelmúltban politikusi átlépések, Gyurcsány Ferenc kiemelte: az átlépőknek közel a fele maga kezdeményezett, a másik felük irányába viszont a DK jelzett. A pártelnök szerint nem áll az érdekükben a többi ellenzéki párt gyengítése.

Az önkormányzati választásokkal egy napon tartandó európai parlamenti választás kapcsán Gyurcsány Ferenc elmondta, a DK EP-listájának az első három helye már eldőlt: Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, jelenlegi EP-képviselő, Molnár Csaba árnyék-kancellária-miniszter, szintén jelenlegi EP-képviselő, valamint Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter, országgyűlési képviselő. A további listás helyekről még nem született döntés, azokra Dobrev Klára és Molnár Csaba tesz majd előterjesztést a DK elnökségének.

Gyurcsány Ferenc szerint a jövő májusi EP-választáson szinte minden párt külön fog indulni, de lehetnek majd kényszeres összefogások, viszont amelyik ellenzéki párt nem tudja majd megugrani az 5 százalékos bejutási küszöböt, az el fog tűnni. De ez nem fogja befolyásolni a DK-t az együttműködésben az ellenzékkel egyik magyar településen sem, ha ez szükséges.

A pártelnök elmondta, a DK az egyetlen ellenzéki párt, amely a 2022-es országgyűlési választás óta növekedni tudott, jelenleg 18-20 százalékon áll a közvélemény-kutatóknál. Eközben a Fidesztől folyamatosan vándorolnak el a szavazók, sosem volt még ilyen magas a bizonytalanok száma, bár most stabilizálódott a kormánypárt. A Fidesztől át kell hozni az ellenzéki oldalra legalább 300-400 ezer szavazót a 2026-os országgyűlési választásokig, de addig még sok idő van.

Gyurcsány Ferenc megerősítette a DK március 15-i rendezvényén tett kijelentését, amely szerint belátható időn belül nem érkeznek meg Magyarországra a felfüggesztett uniós pénzek. Ha ugyanis az Orbán-kormány teljesíteni a 27, szupermérföldkőnek nevezett uniós feltételt, akkor az a NER, vagyis az Orbán-rendszer halálát jelentené. Hozzátette: a DK európai parlamenti képviselői is be tudtak lobbizni feltételeket a 27 szupermérföldkő közé.

„Azért vannak ott az európai parlamenti képviselők, hogy elvégezzék a dolgukat, és nem az a dolguk, hogy felveszik a napidíjat. Az a dolgunk, hogy csinálunk egy olyan európai politikát, amely elutasítja a magyar kormány politikai gyakorlatát. És mi ezért aktívan fellépünk. Mi nem Magyarország ellen áskálódunk, mi Magyarországért küzdünk. Magyarországért küzdünk, hogy ilyen ocsmány kormánya ne lehessen” – jelentette ki a DK elnöke, aki az interjú későbbi szakaszában felidézte, hogy Orbán Viktor 2006-ban nyíltan buzdította arra az Európai Néppártot, hogy az akkori Gyurcsány-kormány ne kapjon uniós pénzeket.

Annak kapcsán, hogy az uniós pénzek visszatartása nem okozhat-e törést az EU magyarországi támogatottságában, Gyurcsány azt ajánlotta a kormánypárti politikusoknak, hogy a tekintetüket vessék a háború előtti Kijevre, a Majdanra. 2014-ben ugyanis forradalom tört ki amiatt, hogy az EU előszobájából ki akarták vezetni Ukrajnát.

„Aki ma nekimegy az Európai Uniónak politikusként, a magyarok európaiságának - mi európai életet akarunk, mi úgy akarunk élni, mint az osztrákok, meg az olaszok - annak vége van történelmileg” – mondta a DK elnöke, aki egyetért Dobrev Klára árnyék-miniszterelnökkel abban, hogy reális egy Orbánék által a jövőben kiírt Huxit-népszavazás veszélye.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok