Barion Pixel
Dobrev Klára: Nem szabad hagyni, hogy Magyarországon is ugyanaz megtörténjen, mint Nagy-Britanniában

Dobrev Klára: Nem szabad hagyni, hogy Magyarországon is ugyanaz megtörténjen, mint Nagy-Britanniában

2023.03.22.

Dobrev Klára: Nem szabad hagyni, hogy Magyarországon is ugyanaz megtörténjen, mint Nagy-Britanniában

 

Dobrev Klára szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának a vendége volt, ahol beszámolt az Árnyékkormány londoni útjának a részleteiről, és a brit árnyékkormány tagjaival folytatott tárgyalásokról is.

Elmondta, az egyik legfontosabb témája Keir Starmerrel, a brit árnyék-miniszterelnökkel a Brexit volt. A magyar kormánypárti politikusok Orbán Viktorral az élükön egyre többet beszélnek Magyarország kilépéséről az Európai Unióból, miközben ugyanez Nagy-Britanniában is súlyos gondokat okozott, pedig ők a világ egyik legnagyobb gazdasága.

A legérdekesebb kérdés számára, amire a mostani beszélgetőpartnereivel is kereste a választ, hogy hogyan jutott el a brit politika az unióból való kilépésig, miközben minden észérv a Brexit ellen szólt. Hogyan sikerült egy szűk többséget meggyőzniük arról, hogy jobb lesz az országnak az Európai Unión kívül.

„Nekünk nagyon figyelnünk kell arra, mi történt a brexitet megelőző években, és nem szabad hagyni, hogy Magyarországon ugyanez az agymosás végbemenjen” – mondta.

Hozzátette, hogy nagyon hasonló volt az akkori angol helyzet és a mostani magyar helyzet. A politikusok minden kérdésben Brüsszelre mutogattak, ahelyett, hogy szembenéztek volna a problémákkal és megoldásokat találtak volna. Ugyanez történik most Magyarországon: a propaganda szerint nem az Orbán-kormány okozza az inflációt, hanem valaki más.

Bár pár évvel ezelőtt még legyintett volna a fenyegetésre, Dobrev Klára már nem veszi félvállról az unióból való kilépéssel való dobálózást. Látja, hogyan próbálja erről meggyőzni az embereket a magyar kormány.

Elmondta, hogy a tárgyalásokon az egyik legfontosabb feladata megmutatni Magyarország másik arcát, és megvédeni Magyarország becsületét a nemzetközi politikai színtéren. Orbán Viktornak köszönhetően ugyanis mára teljesen elvesztettük minden súlyunkat, a szövetségeseink átlépnek rajtuk, elég csak a héten történt NATO-szavazásokra gondolni. Úgy fogalmazott, mára a magyar külpolitika annyira jelentéktelenné vált, hogy szinte a nulláról kell újra építkezni.

Dobrev Klára szerint fontos leszögezni: az árnyékkormányok lényege az, hogy valódi alternatívát mutassanak a választópolgároknak, hogy megmutassák, bármit mond a kormány, van másik megoldás. Úgy fogalmazott, ez a demokrácia alapja. Ezt próbálja megmutatni a brit árnyékkormány, és a magyar Árnyékkormány létrehozásakor is ez lebegett a szemük előtt; ahogy akkor is, amikor leültek a szakszervezetekkel tárgyalni a javaslataik kidolgozásához. Ugyanakkor megjegyezte, még nagyon sokat kell dolgozniuk, hogy olyan erősek legyenek, mint az angol munkáspárti megfelelőjük.

Kifejtette: amikor konferenciákat szerveznek, azt mutatják meg, mit gondolnak oktatásról vagy egészségügyről. Amikor külföldi partnerekkel tárgyalnak, a külpolitikában mutatnak alternatívát.

Az interjúban szóba került a magyar tanulók helyzete is, mivel rengeteg diák tanul brit egyetemeken. Ahogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, megszűntek az európai tandíjkedvezmények is, nehéz helyzetbe sodorva a hallgatókat. Dobrev Klára válaszában arról beszélt, erről a kérdésről Arató Gergely fog csütörtökön tárgyalni az árnyékminiszter-kollégájával.

A tárgyalások kétoldalúak, a briteket elsősorban az uniós országok közti viszonyok érdeklik. Vadai Ágnes például holnap a katonai közbeszerzésekről fog tárgyalni, arról, hogy hogyan lehetne korrupciómentessé tenni őket, de ugyanígy szóba fog kerülni a svéd és a finn NATO-csatlakozás is.

Dobrev Klára beszámolt arról is, hogy minden tárgyalópartnerük rákérdez a magyar jogállamiság leépítésére; erre pedig az a bevett válasza, hogy a magyar lakosság jelentős többsége EU- és NATO-párti, csak a kormány tiltakozik a nyugati szövetségek ellen.

RSS
Kapcsolódó politikusok