Barion Pixel
Egy színpadon beszélt Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a DK március 15-i rendezvényén

Egy színpadon beszélt Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a DK március 15-i rendezvényén

2023.03.16.

Egy színpadon beszélt Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a DK március 15-i rendezvényén

 

A dermesztő hideg és szél ellenére megtelt a budapesti Egyetem tér március 15-én, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott nagyrendezvényt a Demokratikus Koalíció. A színpadon felszólalt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki elmondta: a DK lesz az otthona a Fidesszel szemben állóknak.  

„A DK józan, hazafias európai politikát folytat, alapelvei egyszerűek: az ember szabad és erre a szabadságra vigyázni kell. Továbbá az erős nem élhet vissza hatalmával, a gyengét pedig segíteni kell, mert ő is ember” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.  

Orbán Viktor miniszterelnökre utalva a DK elnöke úgy fogalmazott: „a zsarnokkal küzdeni kell és nem tárgyalni”, mert „az odaadott szabadság mindig visszavehető, amelyért megküzdöttek, az nem”.   

Gyurcsány Ferenc szerint a küzdelem sokszor reménytelennek és iszonyatosan nehéznek tűnik, legfőbb jutalma nem mindig a győzelem, hanem az önbecsülés megszerzése és megtartása.

„De győzni fogunk, mert nem veszhet a haza” – tette hozzá.  

Gyurcsány Ferenc beszédében kijelentette, az igazi hazafiak a jövőről beszélnek, befogadóak, barátokat keresnek és szabadságpártiak, míg az úgynevezett nemzetiek a múltról beszélnek, kirekesztenek, ellenségeket keresnek és elnyomáspártiak. A világ legsikeresebb államai a legszabadabbak közül kerülnek ki, de az is számít, hogy a közös gazdagságot miként osztják el. Ezért ebből a szempontból a DK elnöke szerint a skandináv mintát kell követni.   

„Nagyon sokban van nekünk ez a kormány: közös pénzünk jelentős részét elvették, most meg, ami járna, azt miattuk nem kapjuk meg. A magyar kormány elesett, letette a fegyvert. Nem Világosnál, hanem a brüsszeli bankszámlák előtt, könyörög rimánkodik (...) pénzt akar, szinte bármi áron. Hunyászkodásban van a dölyfös úr” – fogalmazott a pártelnök.   

Gyurcsány Ferenc szerint nagyon valószínű, hogy Magyarország nem fogja megkapni az uniós pénzeket, mert ha az Orbán-kormány teljesítené az uniós követelményeket, az a rendszer bukását jelentené.

„Legyetek büszkék arra, hogy szabadok akartok lenni! (...) Merjetek megküzdeni a szabadságért, különben jogfosztottak lesztek és a nemzet szégyenévé váltok – szögezte le Gyurcsány Ferenc.  

Szücs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere az ünnepségen arról beszélt, hogy nehéz helyzetben van az ország, tele van indulattal, elkeseredéssel, a hatalom szinte mindenkit megsértett, éppúgy, mint 1848-ban.

„Ma nekünk kell a márciusi ifjaknak lennünk, és ki kell mondanunk: elég volt” – jelentette ki Szücs Balázs.

Ezután Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK európai parlamenti képviselője lépett színpadra, ahol kijelentette: az, hogy az ország ennyire szétszakadt, egyenes következménye az Orbán-rendszer politikájának.

„Először ellopták tőlünk a nemzeti gondolatot, az első feladat annak visszavétele lesz. Az, amit Orbán Viktor nemzeti politikának nevez, éppen a nemzet érdeke ellen való politika, mert éppen a legfontosabbat, a közös nemzet gondolatát tagadja” – fogalmazott Dobrev Klára.

Az árnyék-miniszterelnök kijelentette, az európai Magyarország már két komoly csatát elveszített Orbán rendszerével szemben, és már közeledik a harmadik csata.

Az első csatában Orbán Viktor felrúgta azt a közmegegyezést, ami a szocializmus 33 évvel ezelőtti bukása után jött létre. Ekkor kimondták, hogy Magyarországon soha többé ne dönthessenek emberi sorsokról pártkáderek, nem akartak tiltott, tűrt és támogatott művészeket, nem akartak pártállami propagandát és azt, hogy az ország szétszakadjon urizáló gazdagokra és nélkülöző tömegekre. A magyar nemzet első, Orbántól elszenvedett veresége miatt Magyarország ma már nem igazságos és nem szabad.

Dobrev Klára elmondta, a második csatában Orbán Viktor lebontotta a magyar demokráciát, pedig 33 éve a magyarok eldöntötték, hogy soha többé nem hozhatnak döntéseket a fejük felett, hanem ők fognak dönteni az életükről. Ez volt a magyar nemzet második veresége az Orbán-rendszerrel szemben, amikor Orbánék megszállták az összes demokratikus intézményt. De a demokrácia felszámolásának példája az is, hogy Debrecenben és Gödön az emberek megkérdezése nélkül döntöttek az akkumulátorgyárakról.

A harmadik csata éppen most, napjainkban zajlik az árnyék-miniszterelnök szerint. „A harmadik közmegegyezés 33 évvel ezelőtt az volt, hogy Magyarország európai ország lesz, az Európai Unióhoz és a NATO-hoz akarunk tartozni. Ez a célunk persze jóval régebbre nyúlik vissza, egyidős ezeréves magyar történelmünkkel. Szent Istvántól a törökök kiűzésén át az uniós csatlakozásunkig ezzel feküdtünk és keltünk, ezzel álmodtunk és reméltünk, ezer éven át. Mert európai magyarok vagyunk, akik európaiként akarnak élni itt, Magyarországon. Mert arra tanított minket a világ, és mi is arra tanítjuk a gyerekeinket, hogy Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk” – jelentette ki Dobrev Klára.

Az árnyék-miniszterelnök szerint a nemzetellenes orbáni politika mára ezt a közmegegyezést vette tűz alá, ezt akarja megsemmisíteni.

„Az Orbán-rendszer politikája kivezeti Magyarországot az Európai Unióból és a NATO-ból. Ez az utolsó összecsapás a magyar nemzet és az Orbán-rendszer között, amit ha elveszítünk, akkor mindent elveszítünk, amiért valaha őseink éltek és haltak” – fogalmazott Dobrev Klára.

Az árnyék-miniszterelnök beszédét úgy zárta, hogy elhozzák a reményt Magyarországnak, mert ez a remény az, ami legyőzheti az Orbán-rendszert egyszer és mindenkorra.

„Magyarország európai lesz, vagy nem lesz” – monda Dobrev Klára.

RSS
Kapcsolódó politikusok