Dr. Dávid Ferenc: Kalandozó magyarok

2023.03.12.

Dr. Dávid Ferenc: Kalandozó magyarok

2023. március 8-án – szerda este – a Keleti Pályaudvarról nagyjából ezer szurkoló indult vonattal a németországi Leverkusenbe, ahol csütörtök este a Ferencváros focicsapata a Bayer Leverkusen otthonában, a harmincezer férőhelyes BayArena-ban játszott az Európa-liga nyolcad döntőjében. (Kikaptunk 2:0-ra, de ez írásom szempontjából mellékes.) A szerelvény Szlovákián és Csehországon keresztül érkezett meg Németországba. Azért nem Ausztria felől, mert az osztrák hatóságok már korábban jelezték, hogy nem engedik át. Én eddig úgy tudtam, hogy a sógorokkal „jóban” vagyunk, de mostani furcsa gesztusok, mintha azt igazolná, hogy nem igazán „csípik” a Lajtán inneni futballturistákat. Kicsire nem adunk, a büszke magyar ezen nem akad fenn. A vonatot „eltérítették”, és az Szlovákián és Csehországon keresztül folytatta útját Németország felé, ami Schmidt Mária szerint már nincs is. Tévedett a professzor asszony, mivel a német-cseh határon (Bad Schandau vasútállomáson) megállították a Fradi-vonatot, és minden utasát alaposan átvizsgálták. A megszokott német alapossággal.

És, mit ad Isten? Honfitársainknál kis mennyiségű kábítószert, pirotechnikai eszközöket, az arcot nem megengedett módon takaró maszkokat, és késeket találtak, amelyeket aztán be is gyűjtöttek. Néhányuk ellen eljárást indított a helyi rendőrség. Tisztában vagyok azzal, hogy egy kupameccs hangulata nem összevethető egy opera előadáséval (a közönség is lehet eltérő összetételű), de azt gyorsan tisztázzuk, hogy egyik helyre sem látogatunk késekkel felszerelve! A németek így gondolják, és ennek megfelelően jártak el.  És azt se feledjük, hogy 2021. nyarán (Münchenben) - a német-magyar meccs előtt, alatt és után - náci karlendítésért és rendőrök megdobálásáért 11 honfitársunkat vették őrizetbe, többük esetében vádemelés is történt.

Fiatal koromban sokat jártam idehaza meccsre, de később Európa néhány nagy stadionjában is megfordultam. Első fantasztikus német futball élményem a 2006-os világbajnoksághoz kötődik. Nürnbergben jártam a holland-portugál meccsen, ahol egy roppant ideges hangulatú, négy piros és tizenhat sárga lappal tarkított mérkőzésen Portugália 1-0-ra legyőzte Hollandiát. A város holland „megszállás” alatt volt, a Heineken – tudják, a vörös csillagos multi – ingyen itatta a parkokban a népet, a hangulat ennek megfelelően a tetőfokára hágott. A helyszínt (Frankenstadion) háromszoros kontrollgyűrű védte, az utolsó ellenőrzésen szétszedték a mobiltelefonomat, a nálam lévő (és megtalált) fejfájás-csillapítóról magyarázatot kellett adnom, cipő - és övlevétel is volt. Mindenkivel ezt csinálták a biztonsági emberek, pedig akkor még nem is álltunk harcban az egész EU-val, Orbán még nyugatbarát ellenzéki politikus volt, a migrációt és szankciós inflációt hírből sem ismertük. Németországban tehát 17 évvel ezelőtt is odafigyeltek a tömegrendezvényekre, ezt később Berlinben és Münchenben is megtapasztaltam a helyi arénákban.

Visszatérve a jelenbe: A Szijjártó - Kovács Zoltán- Gulyás „belsőhármas” azonnal támadásba lendült, és különféle módon, de kódolva megüzenték szavazótáboruknak: megint bántják a magyart. A mi ártatlan fiainkat csak azért vegzálták a „kegyetlen” német zsaruk, mert kurucos miniszterelnökünkkel együtt itt születtek, ezen a tájon! Az fel sem merült a három politikusban, hogy a „belőtt” és késsel felfegyverkezett „szurkolókat” már sehol a világon nem kedvelik, a németek pedig tesznek is a nyugalom megóvásáért. Kés, kokó, olló - focimeccsre nem való!

Jövő csütörtökön lesz a visszavágó Budapesten, addigra viszont a kialakult diplomáciai feszültséget meg kell szüntetni. Kiváló megoldásnak kínálkozik, hogy a közeli napokban a Finn – és Svédországból visszatérő Hende Csaba vezette parlamenti delegáció ismét útrakeljen (ne vonattal, mert esetleg leszállítják őket) és kényszerítse tárgyalóasztalhoz a teljes német politikai vezetést. Olvastuk/hallottuk, hogy a Stockholmban és Helsinkiben „társasutazáson” részt vett kvartett (Hende Csaba, Németh Zsolt, Győri Enikő, Schaller-Baross Gábor) világra szóló eredményt ért el. Meghallgatva Svédország és Finnország könyörgését, a magyarok hozzájárultak NATO-tagságukhoz.

A leverkuseni tárgyalásokon nagyon nehéz lesz a németeket térdre kényszeríteni, ezért javaslom, hogy a Hende vezette delegáció egészüljön ki a Kocsis Máté – Kubatov Gábor - Németh Szilárd trióval. Részvételükkel biztos a győzelem. De mi lesz az eredmény a focipályán?