Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: A DK hétpontos határozati javaslatot nyújtott be az infláció megfékezésére

Dr. Dávid Ferenc: A DK hétpontos határozati javaslatot nyújtott be az infláció megfékezésére

2023.03.07.

Dr. Dávid Ferenc: A DK hétpontos határozati javaslatot nyújtott be az infláció megfékezésére

 

2023. február 28-án a Kocsis-Simicskó tandem – az orosz ukrán háború egyéves évfordulója okán – határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Az előterjesztők egyoldalú politikai nyilatkozatot kívánnak elfogadtatni úgy, hogy a tervezetben kizárólag az eddig megismert szándékuk, és számtalanszor megismételt fals érvrendszerük kapott helyet. Továbbra is szankciós inflációról beszélnek, feltétel nélküli tűzszünetről álmodoznak és Magyarország háborúba sodródásának veszélyével rémisztgetnek.

A hétpontos tervezet a Fidesz-KDNP álságos kommunikációjának a része, amelyet valószínű, hogy a kormányzó többség hamarosan el fog fogadni.

A Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója olyan határozati javaslatot fogalmazott meg, amely a krízishelyzetben lévő hazánk érdekeit sokkal jobban szolgálja, mint a Fidesz-KDNP írásba foglalt „háborúellenes imája”. Az alábbiakban, vázlatos formában, ismertetem pontjainkat, amelyek a legsürgetőbb – gazdasági és szociális karakterű – teendőket tartalmazzák:

  • A Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi kormányzat összehangolt intézkedéseivel le kell törni az elviselhetetlen élelmiszer-drágulást okozó orbáni inflációt, ehhez csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját és csökkenteni kell az üzemanyagok adóterhét!
  • Véget kell vetni a rezsikatasztrófának, amit a kormány hétszeres rezsiemelése okozott. Csökkenteni kell a rendszerhasználati díjakat, támogatni kell a megújuló energiák használatát, és meg kell duplázni az embereknek kedvezvényesen adott gáz és áram mennyiségét!
  • Érdemi módon kell segíteni a nyugdíjasokon, ezért ki kell részükre fizetni a tavalyi évben elmaradt nyugdíjemelés összegét, be kell vezetni a negyedévente esedékes nyugdíjkorrekciót és 100 ezer forintot kell adni az átlag alatti nyugdíjat kapó idős embereknek!
  • Be kell vezetni az európai minimálbért, természetesen a szakszervezetekkel és a munkaadókkal egyeztetve! Véget kell vetni annak a tarthatatlan és szégyenletes helyzetnek, hogy egy kivétellel az összes EU-s országban magasabbak a fizetések, mint Magyarországon!
  • Le kell állítani az akkumulátorgyárak építését, és törvényi garanciát kell adni az embereknek arra, hogy soha nem épülhet a lakóhelyük közelében akkumulátor-gyár a szükséges környezeti hatástanulmányok és a közelben lakók megkérdezése nélkül!
  • Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, helyre kell állítani a magyar jogállamot és haza kell hozni azokat az uniós pénzeket, amiket a 12 éve tartó kormányzati korrupció miatt függesztettek fel.
  • Ismételten rögzíteni kell, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, ezt pedig senki, semmiért nem teheti kockára, ezek alapvető feltételei a biztonságnak és a jólétnek.

A fentiekben megfogalmazott javaslatokat – országgyűlési határozat-tervezet formájában – a DK frakciója már a Parlament elé terjesztette.

RSS
Kapcsolódó politikusok