Pótszékekkel is alig fért be a közönség Dobrev Klára beszédére Miskolcon

2023.03.06.

Pótszékekkel is alig fért be a közönség Dobrev Klára beszédére Miskolcon

Telt házas nagyrendezvényt tartott az Árnyékkormány március 5-én vasárnap Miskolcon, a Művészetek házában, amelyen olyan nagy számban jelentek meg az érdeklődők, hogy a színpadra is pótszékeket kellett állítani.

Az eseményen felszólalt Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter, valamint bejelentették Varga Ferenc, korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő átlépését a Demokratikus Koalícióba. Varga Ferenc a nemzetiségi önkormányzatokért felelős árnyékkormánybiztosként segíti a jövőben az Árnyékkormány munkáját.

A rendezvény fő előadója Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök volt, aki beszédében úgy fogalmazott: a nyelvünk és a történelmünk mellett a vágyaik, az álmaik is összekötik a magyarokat. Ilyen közös álom volt például már a rendszerváltáskor is, hogy a boldogulást, az előrelépést „ne a pártállamhoz való dörgölőzés határozza meg, hanem a tehetség és a szorgalom”.

„Azt szerettük volna már akkor is, hogy a sorsunkról ne a fejünk felett döntsenek, inkább azt, hogy megbeszéljék a 10 millió magyar állampolgárral, az önkormányzatokkal, a kamarákkal, a szakszervezetekkel” – jelentette ki az árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára kiemelte, ezer éve közös vágy az Európához való tartozás, és ezért az álomért éltek, haltak a magyarok. Európában a magyar emberek otthon vannak, ezt nem lehet a gondolkodásukból kitörölni. Az uniós és a NATO csatlakozással is egy tisztességes, kiszámítható, európai életet akartunk elérni, most pedig az a feladat, hogy ezt a vágyat beteljesítsük tette hozzá.

Az árnyék-miniszterelnök szerint 2010 után megadatott a nagy lehetőség, hogy európai jólétben élhessünk, hiszen annyi európai uniós támogatás érkezett hazánkba, „amiből két ország is meggazdagodhatott volna”.

„Bevezethettük volna az eurót, rendbe lehetett volna tenni az egészségügyet, az oktatást, vagy éppen fel lehetetett volna újítani a panelházakat” – illusztrálta Dobrev Klára, hogy mi mindenre lett volna elegendő a 2010 után Magyarországra érkezett uniós pénz.

Az Árnyék-miniszterelnök leszögezte: nem létezik szankciós infláció, kizárólag az Orbán-rendszer árát fizetik meg a magyarok a piacon, a benzinkútnál. Ez pedig a rossz kormányzás következménye.

Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy Magyarországnak van jövője Európában, van európai magyar köztársaság, még akkor is, ha Orbán Viktor úgy érzi, hogy elfogyott körülötte a levegő az Európai Unióban, és emiatt úgy érzi, hogy kívül tágasabb.

„Ő mehet, mi azonban maradunk Európában” – jelentette ki Dobrev Klára.