Varga Zoltán: Duplájára nőtt a kenyér, a vaj és a zsír ára, az orbáni infláció miatt már megfizethetetlen a bevásárlás

2023.02.13.

„Újabb történelmi rekordokat döntöget az orbáni infláció, hiszen a KSH legfrissebb adatai szerint csillagászati dráguláson mentek keresztül a magyar emberek alapvető élelmiszerei: már kétszer annyiba kerül a kenyér, a vaj és a zsír, mint egy évvel ezelőtt” – jelentette ki Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

„A Demokratikus Koalíció szerint az orbáni infláció miatt már megfizethetetlen egy egyszerű bevásárlás is, hiszen utoljára a Rákosi-korszakban drágult ilyen mértékben a kenyér, a vaj és a zsír. Így egyre nehezebb kifizetni a kisebb bevásárlásokat is, mert a hétszeres rezsiemelés és a minden más termékre kiterjedő általános drágulás mellett egyre kevesebb pénze marad az embereknek az alapélelmiszerekre. Ráadásul az Európa-rekorder áfa miatt az Orbán-kormány még nyerészkedik is az orbáni infláción. Csak az európai uniós pénzek hazahozatala és a magyar gazdaságba vetett bizalom visszaszerzése biztosíthatja a drágulás megállítását, ám ezeket a feladatokat az Orbán-kormány képtelen megoldani. Mára az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy megállítsuk az orbáni inflációt” – fogalmazott a DK országgyűlési képviselője.

Varga Zoltán szerint tovább fokozza a fizetésből élő dolgozók és a nyugdíjasok nehézségeit, hogy miközben az alapélelmiszerek brutálisan drágultak, számos termék – mint a liszt vagy a tojás – hiányzik a boltok polcairól, így akkor sem tudnak belőlük vásárolni, ha a fizetésnapokon vagy a nyugdíjak megérkezésekor végre képesek lennének nagyobb bevásárlást csinálni.