Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Csúcsközelben?

Dr. Dávid Ferenc: Csúcsközelben?

2023.02.13.

Dr. Dávid Ferenc: Csúcsközelben?

 

2023. február 10-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a fogyasztói árak növekedéséről szóló gyorstájékoztatóját. Nagy meglepetés nem ért minket, kezdünk hozzászokni a vágtató inflációhoz.  Egy év alatt (2023. január/2022. január) viszonylatában a fogyasztói árak átlagosan 25,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A nyugdíjas fogyasztói árindex ennél is magasabb, hiszen a mérés szerint elérte a 27,4 %-ot. 

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 44,0%-kal növekedett, ezen belül leginkább a kenyér (80,6%), a tojás (79,4%), a vaj és vajkrém (76,6%), a sajt (76,1%), a tejtermékek (75,8%), az édesipari lisztesáru (73,8%), a száraztészta (66,4%), a margarin (57,9%), a péksütemények (56,3%), a baromfihús (48,3%) és a tej (48,2%) drágult.

Ez a szomorú múlt, most már arra is érdemes figyelni, hogy mit hoz a jövő. Ezért csokorba szedtem az idei évre vonatkozó – éves átlagos – inflációra vonatkozó eddig megismert prognózisokat:

  • Pénzügyminisztérium, Gazdaságfejlesztési Minisztérium                15,0 % 
  • Magyar Nemzeti Bank     15.0 – 19,5 %
  • Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche (WIIW)        16,0 %
  • Fitch Ratings  (nemzetközi hitelminősítő)       17,6 %
  • Standard&Poor’s (nemzetközi hitelminősítő)       18,5 % 

 

A fenti rövid adatsor egyáltalán nem megnyugtató. Félő, hogy Magyarország Kormányának kincstári optimizmusa nem megalapozott, és a rendeleti úton elfogadott állami költségvetésben rögzített 15 %-os éves átlagos inflációs mérték túlzott bizakodást tükröz.  Érdemes egy pillantást vetni a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésekre is. Látni fogják, itt is a kormány jár az élen a derűlátásban:

  • Pénzügyminisztérium, Gazdaságfejlesztési Minisztérium       1,5 %
  • Magyar Nemzeti Bank       0,5 – 1,5 %
  • Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche (WIIW)       - 1.0 % (!)       
  • Fitch Ratings  (nemzetközi hitelminősítő)         0,4 %                                 
  • Standard&Poor's (nemzetközi hitelminősítő)                                    0,3 %

 

Természetesen mindenkit óvok a végleges és végletes következtetések levonásától. Annyi biztosan kimondható, hogy 2023. nem a dinamikus gazdasági növekedés éve lesz, és jó, ha megússzuk egy nulla körüli eredménnyel. Az is egyértelmű, hogy az év nagy részében vágtató inflációval kell szembenéznünk. Tavaly nyár vége óta húsz százalék feletti az éves pénzromlás üteme: szeptember 20,1 %, október 21,1 %, november 22,5 %, december 24,5 és 2023. január 25,7 %. Nagy biztonsággal kijelenthető – különös tekintettel az élelmiszerárak meglódulására, -  hogy az első félév szinte elviselhetetlen terhet fog jelenteni az alacsony jövedelmű társadalmi rétegek számára; elsősorban a kisnyugdíjasok lesznek ennek a tendenciának a kárvallottjai. A KSH számok és a fent közölt prognózisok azt sejtetik, hogy az év eleji 15 százalékos általános nyugdíjemelés nem tart lépést a pénzromlás ütemével, az idős nemzedék elszegényedése 2023 -ban is folytatódik.

Azt ma még senki nem képes megmondani, hogy az inflációs görbe mikor és milyen értékkel éri el a csúcsot, azt viszont biztosan tudjuk, hogy kik lesznek ennek az évnek a vesztesei!

RSS
Kapcsolódó politikusok