Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Névtelen orvosok és a CÖF

Dr. Dávid Ferenc: Névtelen orvosok és a CÖF

2023.02.09.
Dr. Dávid Ferenc: Névtelen orvosok és a CÖF
 
 
Az utóbbi napokban sokat hallottunk az Magyar Orvosi Kamara (továbbiakban: MOK) február 4-i küldöttközgyűléséről, és az ott elfogadott dokumentumokról, határozatokról. Az is közismert, hogy az egészségügyi államtitkár és a Fidesz „központi bizottsága” azonnal letorkolta az orvostársadalmat képviselő köztestületet, és besorolta a hivatásrendi szervezetet a lenézett ellenfelek közé. Kormányzati megközelítésben a MOK a továbbiakban már nem partner, hanem csak okoskodó és ellenzéki gondolkodású dokik gyülekezete, amelynek szakmai álláspontja nem befolyásolja a döntéshozókat.
 
Február 8-án aztán újabb meglepetés ért, mert – figyelem! – látszólag létrejött a Névtelen Orvosok Kamarája (továbbiakban: NOK): én bizony erre a merész következtetésre jutottam. Az általam NOK-nak titulált fantomszervezet ugyanis aláírás nélküli (anonim) levelet juttatott el az államilag kitartott Civil Összefogás Közhasznú Alapítványhoz. Igen, ez a Bayer – Bencsik - Fricz – ifj. Lomnici - Csizmadia László neveivel fémjelezett kormánypárti rohamcsapat (CÖF-CÖKA), amely a békemeneteket is szervezi. És - minő meglepetés – ez a jól kistafírozott fideszes alakulat azonnal lehozatta a Magyar Távirati Irodával a nevüket és a beosztásukat nem vállaló orvosok levelét, amelyből idézni fogok:
 
„Hivatásunkat teljesíteni csak úgy lehet, hogy tagsággal rendelkezünk. Ez többségünk számára abból áll, hogy szépen befizetjük az éves tagdíjat, s innentől kezdve nem sok kapcsolatunk van a Kamarával. Legfeljebb néha feltűnik a kórházban az Orvosok Lapja, amit páran átlapoznak. Emellett vannak, akik morgolódnak a tagdíj miatt, mondván nem kapnak érte semmit.”
 
Kedves Névtelen Orvosok! Az odáig rendben van, hogy otthon vagy a munkahelyen lapozgatják a folyóiratot, de azért az elég ciki, hogy elfordulnak szakmájuk képviseletét ellátó kollégáiktól, azoktól az emberektől, akik tenni akarnak az ágazat átalakításáért, korszerűsítéséért. Természetesen nem kötelező a nyílt állásfoglalás és az aktivitás, de a sunyi – névtelen - üzengetés nem igazán elegáns. Írásos véleményüket (ha egyáltalán van) nem egy kormánypárti fiókszervezet postaládájába kell bedobni, hanem a hivatásrend vezetőihez, magyarul: a Magyar Orvosi Kamara elnökségéhez indokolt eljuttatni. Emelt fővel és arccal vállalva akár a kisebbségi álláspontot is!
 
„Így mivel mindannyian érezzük, hogy az egészségügy reformokra szorul, örömmel vettük, hogy megindult egy átalakítás az Egészségügyi Államtitkárság szervezésében. Ennek részleteiről már sokan sokfélét leírtak, ezt itt pontokba foglalva minősíteni nem fogjuk. A Kamara tevékenysége azonban, miszerint alapból mindent elutasít, majd a tárgyaláson látszólag megegyezést színlel, majd megint mindent visszamond, egyáltalán nem konstruktív hozzáállásra utal. Mivel álláspontunk nem egyezik meg a Kamara véleményével, mi továbbra is dolgozunk, és nem helyezzük letétbe felmondólevelünket. A CÖF-CÖKÁ-hoz érkezett levelet kötelességünk a nyilvánosság elé tárnunk és minden orvosnak megfontolásra ajánlanunk. CÖF-CÖKA vezetősége”
 
A levél folytatása tehát rejtélyes, hiszen csak az silabizálható ki belőle, hogy a „névtelen orvosok” örülnek az Egészségügyi Államtitkárság kezdeményezéseinek, de egyetlen konkrét irányt sem jelölnek meg. Az viszont biztos, hogy - szemben a MOK javaslatával - ők aztán nem helyezik letétbe felmondó levelüket. Csak azt nem értem, hogy ennek a lényegtelen közlésnek nyilvánosságra hozatalához miért a CÖF-ös brigádot választották?
 
Erősíti a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hitelességét és igazát, hogy a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) is üdvözli és támogatja a Magyar Orvosi Kamara Küldöttgyűlésének döntését, az elfogadott világos és tiszta célokat és ezek eléréséhez szükséges, törvényes eszközöket. A szakszervezetek markáns kiállását tartalmazó közleményt – nagyon helyesen – a két érdekképviselet első számú vezetője látta el kézjegyével, nem bújtak be semmilyen társadalmi alakzat védőszárnyai alá, hanem vállalták mondataikért a felelősséget. Valahogy így kell ezt csinálni, kedves „névtelen orvosok”! Persze könnyen előfordulhat az is, hogy az MTI által közölt – és fent idézett - levél egyáltalán nem létezik, és az abban foglaltakat nem orvosok, hanem felsőbb parancsra a CÖF-CÖKA bértollnokai fogalmazták meg.
RSS
Kapcsolódó politikusok