Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Az elbocsátott légió

Dr. Dávid Ferenc: Az elbocsátott légió

2023.02.05.
Dr. Dávid Ferenc: Az elbocsátott légió
 
Egy januárban megjelent kormányrendelet szerint a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti azoknak a katonáknak a szolgálati viszonyát, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető úgy véli, eljött az ideje a fiatalításnak, szerinte nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség. A hír hallatán mindenki megdöbbent, hiszen nehezen magyarázható, hogy a karrierjük csúcsán lévő (kiválóan képzett, nyelveket beszélő, abszolút „NATO-kompatibilis”) hivatásos katonákat távolítanak el a fegyveres erőktől, arra hivatkozva, hogy nemzedékváltásra van szükség. Teljességgel érthetetlen, hogy erejük teljében lévő hivatásos katonákat szinte azonnali felmondással küldhetnek el a seregből, az intézkedést azzal alátámasztva, hogy „élemedett” koruk miatt alkalmatlanok a további szolgálatra. Mostani tudásunk szerint eddig 170 személy kapta meg az obsitot, de nem elképzelhetetlen, hogy a közeli jövőben ezres nagyságrendet is elérhet az érintettek száma. (Itt szeretném jelezni, hogy a civil világban 2022. január 1. napjától 65 év az öregségi nyugdíjkorhatár: a hölgyek és a férfiak számára egyaránt.) Fokozta meglepetésemet, hogy a Honvédszakszervezet (Hosz) 2023. január 17-i közleményében nem a veszélyeztetett tisztek, hanem a munkáltató jogokat gyakorló Honvédelmi Minisztérium mellé állt:
 
„A Honvédszakszervezet Elnöksége üdvözli, hogy a kormány proaktív módon lépett fel az idősödő katona állomány kiválásra kényszerülő tagjai szolgálati viszonyának megszüntetése kapcsán. (…)Támogatjuk a kormány arra irányuló törekvését, hogy az állományban lévő katonák megfelelő feltételek fennállása esetén, az állományból történő kiválásukat követően szolgálati juttatásban részesülhessenek a katonai életpályájuk lezárását követően. (…)A fenti elveknek megfelelő tartalmú részletszabályozás kidolgozásában a Honvédszakszervezet támogató együttműködésről biztosítja a honvédelmi minisztert.”
 
35 évet dolgoztam érdekvédelmi/érdekképviseleti területen, de ilyet még soha nem tapasztaltam. A szakszervezet (Hosz) nem a védtelen munkavállalók érdekében lép fel, hanem felzárkózik egy olyan munkáltató mellé, amelyik még arra is képtelen, hogy racionális és elfogadható indoklást fűzzön a felmondáshoz. Az is elképesztő, hogy a Hosz-közlemény „idősödő katonai állományt” emleget negyven-ötvenéves emberek vonatkozásában. Ide kívánkozik az is, hogy a Honvédszakszervezet elnöke (nyugállományú alezredes) idén tölti be 64. életévét. Az általa vezetett szakszervezet (?) „önként és dalolva” támogatja a hivatásos állomány egy részének megalázó módon történő eltávolítását. A fent idézett Hosz-közlemény után nem csodálkoznék, ha a Honvédszakszervezet tagsága a töredékére csökkenne: olyan érdekvédőkre (szakszervezeti vezetőkre) aztán végképp nincs szükség, akik a sajátjaik ellen dolgoznak. Ha már nem mertek tiltakozni a durva intézkedéssel szemben, akkor legalább – lehajtott fejjel – hallgattak volna. Azt is illene tudniuk, hogy aki 25-30 évet fegyveres szolgálatban töltött el, az nem képes pikk-pakk alkalmazkodni az üzleti szféra folyton változó szabályaihoz. Választott hivatásuktól fosztották meg ezeket az embereket, egyúttal szakmai karrierjüket is derékba törték. Egy volt ezredparancsnokból nehezen lesz vevőszolgálati vezető a városi nagyáruházban! A civil szférában elhelyezkedni nem tudó főtisztek a nyugdíjukig hátralévő időszakban persze munkahely nélkül is „vághatják a centit” és „élvezhetik” az állam által biztosított járadékot. Nem igazán vonzó perspektíva egy ötven körüli férfi számára!
 
De még mindig nincs vége a történetnek. A legfrissebb hírek szerint a NATO vizsgálatot indíthat a magyar kormány ellen amiatt, hogy sorra mentik fel a 45 év feletti tiszteket a Magyar Honvédségnél. Bevallom, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy nemzetközi katonai szervezet érdekvédelmi gúnyát ölt. Most pedig ez történik: az ágazati/szakmai szakszervezet helyett a NATO védi a méltatlanul eltávolított tisztek érdekeit, a NATO áll ki az „elbocsátott légió” tagjai mellett.
RSS
Kapcsolódó politikusok