Dr. Dávid Ferenc: Csak az európai minimálbér bevezetése segíthet, amíg Orbán miatt a magyarok viszik haza az Európai Unió szinte legalacsonyabb fizetéseit

2023.02.01.

Kiábrándító elemzést tett közzé a GKI Gazdaságkutató: Orbán Viktor elmúlt 12 éves kormányzása sem volt elegendő ahhoz, hogy a magyar dolgozók fizetései végre felzárkózzanak az Európai Unió legtöbb tagországának fizetéseihez. Sőt, 25 tagállam közül a 21. helyről a 23. helyre estünk vissza 2010 óta.

Az Árnyékkormány szerint csak az európai minimálbér bevezetése segíthet a magyar dolgozókon, mert a fizetések rohamosan értéktelenednek el az orbáni infláció, a történelmi élelmiszerdrágulás és a hétszeres rezsiemelés miatt. Mivel az Európai Parlament – Dobrev Klára munkája nyomán – már elfogadta a minden tagállamra, így Magyarországra is kötelező európai minimálbér-szabályozást, ezért a magyar kormányon a sor, hogy bevezesse. Orbán Viktor azonban el akarja gáncsolni az európai minimálbért, mert olcsó munkaerővel, a magyar dolgozók kizsigerelésével szolgálja ki a Magyarországon működő külföldi multicégeket. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a magyarok munkája se érjen kevesebbet, mint más európaiaké.

Dr. Dávid Ferenc
Gazdasági árnyékminiszter