Dr. Bodnár Zoltán: Újabb nemzetközi hitelminősítő rontott Magyarország adósbesorolásán, ami az Orbán-kormány elmúlt 12 évének kudarca

2023.01.28.

Tíz év után újra leminősítette Magyarország adósbesorolását az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's. Indoklásuk szerint a tartósan magas infláció, a forintárfolyam ingadozása, valamint az uniós pénzek felfüggesztése, a kiszámíthatatlan vészhelyzeti kormányzás tette kockázatosabbá a magyar adósságok törlesztését. Ez egy újabb lépés a szakadék felé: nemrég másik hitelminősítő, a Fitch változtatta negatívra a magyar államadósság hosszú távú finanszírozásának kilátásait.

Az Árnyékkormány szerint már a nemzetközi üzleti világ is látja az elmúlt 12 év orbáni kormányzásának kudarcát, hiszen egy évtized után újra leminősítették Magyarország adósbesorolását. A döntésnek minden magyar ember meg fogja érezni a hatását, hiszen a magyar állam drágábban jut majd külföldi hitelekhez, a kamatemelkedés miatt pedig nőni fognak az állam külföldi pénznemben, például euróban és dollárban mért adósságai. Emiatt tovább fog gyengülni a forint, és így tovább dübörög az orbáni infláció. Ráadásul az elmúlt 12 év korrupciója miatt az Orbán-kormány továbbra sem kapja meg a Magyarországnak járó európai uniós pénzeket, ez pedig tovább rontja a magyar gazdaság megítélését. Mára az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy az uniós pénzek hazahozatalával és az euróbevezetés céldátumának kijelölésével visszaszerezze a világ bizalmát a magyar gazdaság iránt.

Dr. Bodnár Zoltán
árnyék-pénzügyminiszter