Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Európa-bajnokság helyett olimpia?

Dr. Dávid Ferenc: Európa-bajnokság helyett olimpia?

2023.01.17.

Dr. Dávid Ferenc: Európa-bajnokság helyett olimpia?

 

Megmondom őszintén: nem roppantam össze, amikor néhány nappal ezelőtt megtudtam, hogy Magyarország „kiszáll” - az eredetileg Ausztriával és Svájccal közösen megrendezésre kerülő – a 2024. évi női kézilabda Európa-bajnokság megrendezéséből. Sportdiplomáciai szempontból nyilván kényelmetlen lehetett visszalépni, de bizonyára nyomós oka volt az ország sportpolitikai vezetésének (nálunk a sport és a politika szimbiózisban él), hogy végül is nemet mondtak a kézilabda tornára. Meg is lepődtem, hiszen az elmúlt időszakban Magyarország nemzetközi szinten szinte minden sporteseményre bejelentkezett, amire pályázni lehetett, nem törődve azzal, hogy mennyibe kerül. Idén augusztusban például atlétikai világbajnokság lesz Budapesten, amelyre kb. 250 milliárdért épült/épül fel a Nemzeti Atlétikai Központ. A gazdasági válság kellős közepén is helyt adunk a „sportok királynőjének”, hogy mekkora lesz a végszámla, azt ma még senki nem tudja.

Visszatérve a kézilabdára: az elsősorban labdajátékokat szolgáló, húszezer nézőt befogadni képes MVM Dome 116 milliárd forintba került, amelyet 2021. december 16-án adtak át és, amelyben a 2022. januári férfi kézilabda EB meccseit játszották. Joggal gondolhatta tehát mindenki, hogy a 2024-es „kézi” rendezvénynek sincs akadálya, hiszen az objektum létesítése (csarnok-beruházás) tette ki a költségek legnagyobb hányadát, ehhez képest a szervezés-rendezés már csak „aprópénzt” igényel. Még egyszer hangsúlyozom - látva az állami költségvetés sanyarú helyzetét – semmiféle hiányérzetem nincs, hogy 2024-ben elmarad egy központilag finanszírozott sportrendezvény, de valós és meggyőző indoklással még nem találkoztam. Természetesen rögtön eszembe jutott a 2024-es olimpiai játékok esetleges budapesti megrendezésének lehetősége és emléke. Még rágondolni is szörnyű, hogy mi lett volna, ha „e lángoktól ölelt kis ország” a földkerekség második leggrandiózusabb (első a foci-vb) sportrendezvényének lebonyolítására kiírt pályázatot elnyeri. Jó helyen lesznek a nyári olimpiai játékok Franciaországban, akiknek telik a nyugdíjából és a béréből, nos, ők majd elzarándokolnak Párizsba kiszurkolni néhány magyar aranyérmet. Eddig tehát rendben is lennénk: 2024-ben se kézilabda Európa-bajnokság, se olimpia, de, hogy mi jön 2025-ben és az azt követő években, az bizony rejtély.

Csodálkozásom és igazi megdöbbenésem viszont csak most következik. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára úgy véli, hogy a főváros most még inkább alkalmas arra, hogy olimpiát rendezzen, mint 2017 környékén. Egy 2023. január 15-i (!) interjújában közölte, hogy „Szenvedélyes vagyok az olimpiai játékok iránt. (…) Még 2017-hez képest, amikor a politikai turbulencia miatt csak a kilépésre pályáztunk, Budapest más város. Nem volt a Duna Aréna, nem volt a Puskás Arénánk, nem volt atlétikastadionunk és még sokan mások. A város szállodai infrastruktúrájával is rendelkezünk, amelyet a magánszektor korszerűsített." (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Fürjes úr a Budapest 2024. Pályázati Bizottság elnöke volt, úgy tűnik, hogy a 2017-es visszalépés és a mostani EB-fiaskó után sem józanodott ki.) Annyit megnyugtatásul: 2036-ig minden nyári olimpiai dátum foglalt (Párizs, Los Angeles, Brisbane).  Fürjesről azt is illik tudni, hogy Kormánybiztosként, államtitkárként többek között a következő beruházások előkészítését és megvalósítását segítette: Groupama Aréna, Ludovika Campus, Gül Baba türbéje, Duna Aréna, DVTK stadion, MOME campus, Puskás Aréna, MVM Dome. Mindegyik esetében „vastagon fogott a ceruza”. 

Gulyás Gergely miniszter és Kocsis Máté frakcióvezető kínos makogás közepette lemondta a női kézilabda Európa-bajnokságot, ezt követően a „szenvedélyes” Fürjes azonnal „olimpiázni” kezdett?! Nem értem. A jogalkotásban (vészhelyzet, rendeleti költségvetés, stb.) már régóta fejetlenség tapasztalható. Most már a sportvezetés területén is káosz uralkodik? A „kézi” EB megrendezése helyett olimpiáról álmodozik Fürjes. Esetleg valaki más is?  

RSS
Kapcsolódó politikusok