Barion Pixel
Arató Gergely: A DK törvényjavaslata révén a magyar hallgatók visszakerülhetnek az Erasmus-programba

Arató Gergely: A DK törvényjavaslata révén a magyar hallgatók visszakerülhetnek az Erasmus-programba

2023.01.09.

Arató Gergely: A DK törvényjavaslata révén a magyar hallgatók visszakerülhetnek az Erasmus-programba

 

„Az EU 21 magyar egyetemet zárt ki az Erasmus csereprogramból amiatt, hogy ezeket az iskolákat az Orbán-kormány fideszes politikusok vezette alapítványokba szervezte ki ” – kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Arató Gergely.

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese elmondta, az Európai Bizottság már tavaly ősszel jelezte, hogy nincs rendben az állami egyetemek fideszes alapítványokba űzése. Orbán Viktor azonban semmit nem lépett, ennek pedig most súlyos következményei vannak: 21 magyar egyetem marad ki az Erasmusból, a döntés pedig akár a cserediák-programot is érintheti.

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyúlt be azért, hogy a magyar egyetemek visszakerülhessenek az Erasmus programba! A DK törvényjavaslata megtiltja, hogy az alapítványi irányítású egyetemek kuratóriumaiban állami vezetők és hivatalban lévő képviselők kaphassanak helyet, ezzel pedig elhárul az az összeférhetetlenség, ami miatt most 21 magyar egyetemet zártak ki az Erasmus programból. Láthatóan mára a DK és az Árnyékkormány jelenti az egyetlen reményt arra, hogy a magyar hallgatók továbbra is biztosan részt vehessenek az európai cserediák-programban” – tette hozzá Arató Gergely.

A DK frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, jelenleg azért nem tudjuk, hogy hány kutatót, óraadót és hallgatót érinthet ez a döntés, mert a kormány ebben az ügyben is titkolózik.

„Nem ők álltak az ország elé, hogy az egyetemek fideszes alapítványokba szervezése miatt vége az Erasmusnak, hanem a sajtónak kellett kinyomoznia a történéseket. Orbán Viktornak két feladata van az ügyben. Az első az, hogy nyilvánosságra hozza a teljes döntést, hogy megtudhassuk, mely programokat érinti a tiltás, hány kutató és hallgató terveit húzták ezzel keresztbe. A második pedig az, hogy a Fidesz megszavazza a DK törvényjavaslatát, amely újra lehetővé tenné az Erasmusban való részvételt az érintett egyetemeknek ” – jelentette ki Arató Gergely.

RSS
Kapcsolódó politikusok