Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Önkormányzati rezsitámogatás, magyar módra

Dr. Dávid Ferenc: Önkormányzati rezsitámogatás, magyar módra

2023.01.09.

Dr. Dávid Ferenc: Önkormányzati rezsitámogatás, magyar módra

 

420 millió forint rezsitámogatást kapott a kormánytól Mohács. Lakosságarányosan az összeg nagynak tűnik, de Pávkovics Gábor polgármester szerint mivel a település járási központ, így szolgáltatásaik egy része a környező falvakban élőket is érinti. Közvilágítási lámpáik felét lekapcsolták, a polgármesteri hivatal és közintézményeik tereit maximum 18 fokra fűtik fel, alkalmazottak egy része otthon dolgozik. Többek között ezeket a takarékossági intézkedéseket hoztak rezsiszámláik csökkentése érdekében. Költségvetésük egyensúlyban tartásához azonban kellett a kormány 420 milliós támogatása. (HírTV)

Nem irigyelve a kedves mohácsiaktól a pénzt, szeretném jelezni, hogy a 18 ezres Mohácson kívül Baranya, Tolna és Somogy vármegye valamennyi tízezer lakost meghaladó városa járási székhely, amely települések – Mohácshoz hasonlóan – szintén szolgáltatnak a környező községek polgárainak. A vármegye székhelyeket (Pécs, Szekszárd, Kaposvár) szándékosan nem hozom szóba.

Baranya vármegye: Komló (22 ezer lakos, kapott támogatás: 154 millió forint), Tolna vármegye:   Bonyhád (14 ezer lakos, kapott támogatás: 83 millió forint), Dombóvár (20  ezer lakos, kapott támogatás:   92 millió forint), Tolna (11    ezer lakos, kapott támogatás: 132 millió forint), Somogy vármegye:  Barcs (10,5 ezer lakos, kapott támogatás: 185 millió forint),  Marcali (11 ezer lakos, kapott támogatás: 154 millió forint, Nagyatád (10,3 ezer lakos,kapott támogatás: 142 millió forint), Siófok  (25 ezer lakos,  kapott támogatás:  308 millió forint).

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem a lélekszám a kizárólagosan meghatározó tényező a rezsitámogatás kiosztásakor, de az mindenképpen furcsa, hogy a 18 ezer lakosú Mohács (420 millió forint), több mint négyszer annyi pénzt kapott, mint a 20 ezres lélekszámú Dombóvár (92 millió forint). Ha szakmai megközelítésben mégis indokolt ez a hatalmas differencia, akkor annak okait közszemlére kell tenni, azaz a döntéshozónak meg kell magyaráznia az eltérés okait. A mohacsiujsag.hu online felületén azt olvastam, hogy „a mohácsi vállalkozások zöme jól prosperál, az ipari parkban működő cégek markáns adóösszeget fizetnek.”  A támogatási szisztéma kiírásának és az elbírálásának alapelveit nem ismerhettük meg, és azt sem, hogy az egyes szempontok milyen súlyszámmal szerepeltek a kiértékeléskor és a végeredmény meghatározásakor. Nem vagyok önkormányzati szakember, ezért csak találgatni tudok: bevételi oldalon remélhetőleg számított az úgynevezett adóerő-képesség, a kiadási oldalon pedig a közszolgáltató intézmények száma, nagysága és energiaigénye lehetett a meghatározó tényező és persze az, hogy ki mit - és mennyit - tett az energia-felhasználás racionalizálása érdekében. Vélelmezhető, hogy ennél sokkal bonyolultabb a kritériumrendszer, de abban egészen biztos vagyok, hogy szakmai alapon egészen jól körülhatárolható egy központilag előírt támogatási szisztéma, amelynek aztán egyes elemei jól kommunikálhatók. Most ott tartunk, hogy azok a települések, amelyek viszonylag „jól jártak”, csendben és elégedetten dörzsölik a tenyerüket, azok a városok, ahol úgy érzik, hogy háttérbe szorították jogos várományukat, bizony morgolódnak. Az ellenzékiek hangosabban, a kormánypártiak csak a négy fal között. 

Térjünk vissza egy pillanatra Baranya vármegyéhez: a Mohácsnál hét és félszer népesebb – ellenzéki vezetésű - Pécs (138 ezer lakos) mindössze két és félszer nagyobb támogatást kapott (1.048 millió forint), mint a Fideszes irányítású – 18 ezres – Mohács. Háttér információk hiányában csak felhúzhatjuk a szemöldökünket.  

A támogatás nem normatív jellegű, nem is volt titok, hogy egyedi tárgyalások során nyerhető el a pályázati összeg. Egy objektív eljárási rend azonban előre garantálhatja (garantálhatta volna), hogy néhány alapkritérium érvényesülése biztosított legyen.   Félő, hogy esetünkben nem így történt, és olyan megfontolások is közrejátszottak a döntések meghozatalakor, amelyek nem az adott település valóban indokolható igényein alapultak. Ennek puszta gyanúja is elég okot szolgáltat az elkeseredettségre!

RSS
Kapcsolódó politikusok