Barion Pixel
Varju László: Az orbáni megszorítások miatt soha nem fizettek ennyit a magyarok az üzemanyagért

Varju László: Az orbáni megszorítások miatt soha nem fizettek ennyit a magyarok az üzemanyagért

2023.01.04.

Varju László: Az orbáni megszorítások miatt soha nem fizettek ennyit a magyarok az üzemanyagért

 

„Újabb negatív történelmi rekordot döntött meg az orbáni infláció: a szerdai nagykereskedelmi áremelés miatt még soha nem volt ennyire drága a benzin Magyarországon. Miközben az Orbán-kormány azt hazudja, hogy a háborús szankciók miatt magasak az üzemanyagárak, valójában a világpiaci olajár már a háború előtti szintre zuhant vissza. A benzinár azonban csak nő és nő tovább” – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter.

 

Varju László úgy fogalmazott, az Árnyékkormány szerint meg kell állítani az üzemanyagok további drágulását, ezért az alap üzemanyagokon lévő 27 százalékos áfát átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig 5 százalékra kellene csökkenteni. Ezen felül a jövedéki adót a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra kellene csökkenteni.

 

„Az Orbán-kormány nyerészkedik az üzemanyagokra rakott, Európa-rekorder áfán és a jövedéki adón is. Tehát a drága benzin valójában csak egy orbáni megszorítás, amely a magyar emberek zsebéből húzza ki a pénzt egy megélhetési válság kellős közepén. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy újra megfizethetővé váljon a tankolás” – tette hozzá az energia- és rezsiügyi árnyékminiszter.

 

Varju László elmondta, hogy ma már minden komoly gazdasági elemző, például a GKI Gazdaságkutató is tényként beszél róla, hogy az üzemanyagok túladóztatása, valamint az Orbán-kormány által tönkretett forint a felelős azért, hogy Magyarországon már drágább a benzin, mint Ausztriában, Szlovákiában vagy Horvátországban.

 

„Ezért nem lehet tovább húzni az időt, különben az orbáni infláció teljesen tönkreteszi a magyar embereket és vállalkozásokat. Az Árnyékkormány szerint meg kell állítani az üzemanyagok további drágulását” – szögezte le az energia- és rezsiügyi árnyékminiszter.

RSS
Kapcsolódó politikusok