Árnyékkormány: Az újabb benzináremelésen is nyerészkedik az Orbán-kormány - Csökkenteni kell az üzemanyagok adóit

2023.01.02.

Már Ausztriában is olcsóbb a benzin és gázolaj literenkénti ára, mint Magyarországon, ám szerdától újabb hidegzuhany vár az autósokra: tovább emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára. Az Orbán-kormány már eddig is havi több tízezer forintos megszorítást rakott a magyar emberek nyakába az ársapka eltörlésével, az újabb benzináremelés pedig tovább mélyíti a megélhetési válságot.

Az Árnyékkormány szerint meg kell állítani az üzemanyagok további drágulását, ezért az alap üzemanyagokon lévő 27 százalékos áfát átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig 5 százalékra kellene csökkenteni, míg a jövedéki adót a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra kellene csökkenteni. Azonban az Orbán-kormány magára hagyta a magyar embereket a növekvő benzinárakkal szemben, mert nyerészkednek az üzemanyagokra rakott, Európa-rekorder áfán és a jövedéki adón is. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy újra megfizethetővé váljon a tankolás.

Varju László
Energia- és rezsiügyi árnyékminiszter