Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Sztrájkoló pedagógusok a wellness hotelekben

Dr. Dávid Ferenc: Sztrájkoló pedagógusok a wellness hotelekben

2023.01.01.

Dr. Dávid Ferenc: Sztrájkoló pedagógusok a wellness hotelekben

 

Fő kérdésem máris: hogyhogy nem nyáron sztrájkoltak a pedagógusok folyamatosan? Megtehették volna a tavaly már sporadikusan elkezdett mozgolódások után. Nem, ők vártak a tanév megkezdéséig, és azóta permanensen tüntetgetnek tanítás helyett. Akárhogy nézzük is: ez munkamegtagadás. Ez az időmegválasztás, illetve a hétről hétre megszervezett folyamatosság is kristálytisztán mutatja, hogy már rég nem a fizetésemelésről van szó, hanem politikai heccelésről. Ezért is bosszantó, hogy például hallottam egy kvalifikált mérnöktől, hogy a tanárok „tengődnek”. Valószínűleg mások is így gondolják ezt, miközben látható, mennyi pedagóguscsaládnak van több autója, nyaralója, wellness hétvégéje, ami persze egyáltalán nem baj, de a tengődés szerintem költői túlzás.” (Magyar Nemzet – 2022. december 31.)

Abszolút elfogadom, hogy az év utolsó napján minden ostobaság megjelenhet, hiszen december 31. – ha nem is hivatalosan – ünnepnap: a butáskodás, az iszogatás, a petárdázás és a bulizás napja. Nincsenek kötött formák, igazából csak arra kell vigyáznunk, hogy egymásban kárt ne tegyünk. A fent idézett részlet azonban kifejezetten ízléstelen rossz poénnak tűnik, ráadásul a Magyar Nemzet (MN) nevet viselő nyomdaipari termék - általában komolykodó - „Vélemény” rovatában jelent meg („Politizáló tüntetők” címmel). Szerzője Molnár Judit nyugalmazott egyetemi docens. Nem leszek hosszú, csak néhány gyomorforgató és bornírt mondatára hívom fel a figyelmet.

  • A törvényes munkabeszüntetés a munkahelyen zajlik, otthonról nem lehet sztrájkolni. Nyáridőben a gyermekek nincsenek a munkavégzés helyén (az oktatási intézményekben), így egy augusztusban szervezett sztrájk értelmetlen és értelmezhetetlen lenne. A sztrájk arra való, hogy dolgozói követeléseket igyekezzen érvényesíteni és, hogy megismertesse a társadalommal egy adott munkavállalói közösség problémáit, esetünkben a 150 ezer pedagógus méltatlan helyzetét.  Hogy Molnár docens asszony is értse: a kereskedők soha nem december 25-én és 26-án szoktak sztrájkolni, mivel akkor az üzletek – a törvény erejénél fogva – zárva tartanak, ebből eredően semmilyen eredményre nem vezetne egy boltzáras ünnepnapra szervezett munkabeszüntetési akció. Döbbenetesnek tartom, hogy egy egyetemi ember (ráadásul tanárember) ennyire ne ismerje a munkavállalók jogait és lehetőségeit, de az is furcsa, hogy a kormány központi szócsöveként funkcionáló MN nem a viccrovatban hozta le Molnár Judit jegyzetét. És még valami: a jogszerű sztrájk nem munkamegtagadás, hanem alkotmányos jog, ennyit azért illene tudnia docens asszonynak!
  • A pedagógus bérekről alkotott Molnár-vélemény is vérfagyasztó. Magam előtt látom a „hatlövetű” Audikkal és Mercedesekkel száguldozó pedagógus házaspárokat: a gázt padlóig nyomó apuka földrajz-történelem tanár, a mellette ülő - vörös körmű és fakított szőke hajú – anyuka matek-fizikás, a hátsó ülésen elnyúló három lurkó pedig unottan ásítozik a jólétben. Így „döngetnek” valamelyik wellness szállóba, ahol a megfáradt sofőr a bárpultnál lenyom egy viszkit, anya pedig valami koktélt. Mert megérdemlik.  Molnár Juditnak vagy fogalma sincs az oktatásban dolgozók helyzetéről, vagy pedig – és én inkább erre gyanakszom – pedagógus-ellenes hangulatot akar kelteni, és ennek elérése érdekében egyszerűen meghamisítja a valóságot. Máshogy is kifejezhetném magam…

Befejezésül és emlékeztetőül: 2021-es adatok alapján az Európai Unió tagállamai közül csak Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban alacsonyabb a tanárok bruttó kezdő fizetése, mint Magyarországon. Nálunk a bruttó 672 EUR/hó, azaz 268.800,--Ft, ami 2023. elejétől változik, talán eléri akár a bruttó 300.000,-- forintot is! Szlovéniában ugyanekkor bruttó 1.598 EUR/hó 639.200---Ft), Csehországban bruttó 1.150 EUR/hó (460.000,--Ft), Görögországban 1.092 EUR/hó (436.800,--Ft) összegűek a kezdő fizetések.

És ezek után az autózgató és wellnessező tanárjaink az utcára vonulnak, tiltakoznak és sztrájkolnak. Ráadásul nem nyáron, hanem ősszel és télen. Tényleg felháborító!

RSS
Kapcsolódó politikusok