Varju László: Működik az uniós gázársapka, itt az ideje, hogy az Orbán-kormány is csökkentse a gáz árát

2022.12.21.

„Még annál is gyorsabban működött az európai rezsicsökkentés, mint azt a legtöbben várták. Ahogy az EU elfogadta a gázon lévő uniós ársapkát, a döntés hírére pár nap alatt 25 százalékkal esett a holland földgáz ára. Ennek a csökkenésnek érződnie kell a magyar rezsiszámlákon is, annak ellenére is, hogy Orbán Viktor végig szembement az európai rezsicsökkentéssel és végül meg sem szavazta” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter.

„Az Árnyékkormány szerint a gáz világpiaci árának drasztikus csökkenése után csökkenteni kell a magyar lakossági gázárat is! Nem történhet meg, hogy Európa más országaiban kevesebbet fizessenek a gázért az emberek, mint Magyarországon! Elég volt abból, hogy a kormány szándékosan magasan tartja a gáz árát, hogy a magyar lakossággal fizettesse meg Putyin háborúját! Ezért volt hétszeres kormányzati rezsiemelés és ezért szavazott Orbán Viktor az európai rezsicsökkentés ellen, mert Vlagyimir Putyinnak a minél drágább gáz az érdeke. Az Árnyékkormány ezzel szemben a magyar érdeket képviseli, ezért mondjuk azt, hogy a gáz világpiaci árának drasztikus csökkenése után csökkenteni kell a magyar lakossági gázárat is! Mára bebizonyosodott, hogy az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy újra megfizethető legyen a fűtés” – fogalmazott az energia- és rezsiügyi árnyékminiszter.

Varju László hozzátette: bár Orbán Viktor végig szembement az európai rezsicsökkentés tervével, az már most látszik, hogy az uniós gázársapka működik. Az intézkedés ugyanis pár nap alatt drasztikusan csökkentette a gáz világpiaci árát, így pedig érintenie kell a magyar rezsiszámlákat is, hiába nem támogatta az intézkedést a magyar miniszterelnök.

„Nem fordulhat elő, hogy olyan országokban fizessenek kevesebbet a gázért, ahol egyébként jóval magasabbak a fizetések, jóval alacsonyabb az infláció, és minden szempontból könnyebb megélni, mint Magyarországon. A magyaroknak is jár az EU által kiharcolt alacsonyabb gázár” – tette hozzá az energia- és rezsiügyi árnyékminiszter.