Barion Pixel
Dobrev Klára az Árnyékkormány első három hónapjáról: Megmutattuk, hogy kormányzóképes alternatíva vagyunk, és jobban kormányoznánk Orbán Viktornál

Dobrev Klára az Árnyékkormány első három hónapjáról: Megmutattuk, hogy kormányzóképes alternatíva vagyunk, és jobban kormányoznánk Orbán Viktornál

2022.12.20.

Dobrev Klára az Árnyékkormány első három hónapjáról: Megmutattuk, hogy kormányzóképes alternatíva vagyunk, és jobban kormányoznánk Orbán Viktornál

 

„Idén szeptember 19-én mutattam be a magyar történelem első árnyékkormányát, mára tehát az Árnyékkormány túl van az első három hónap munkán. Azért állok most Önök előtt, hogy beszámoljak arról, mivel telt ez a három hónap. Mit tettünk azért, hogy felkészüljünk a kormányzásra, és mit tettünk azért, hogy ki tudjuk vezetni a hazánkat abból a megélhetési válságból, amibe Orbán Viktor sodorta” – kezdte keddi sajtótájékoztatóját Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök.

 

Dobrev Klára elmondta, azt akarták megmutatni az országnak az Árnyékkormánnyal, hogy „létezik más politikai kultúra, mint az Orbán-rendszer, létezik egy olyan felfogás a világ boldogabb felén, amely szerint a kormány a felelős azért, hogy hogyan működik az ország az oktatásától az egészségügyén át a nyugdíjrendszeréig”.

 

Az árnyék-miniszterelnök szerint azt is megmutatták az Árnyékkormány létrehozásával, hogy egy tisztességes, európai és baloldali kormánynak soha nem az a végcélja, hogy megtartsa a hatalmát, és nem ettől lesz sikeres. Egy ilyen kormány célja, „hogy segítse az embereket, könnyebbé tegye a mindennapjaikat, okosabbá, egészségesebbé, gazdagabbá és sikeresebbé tegye az állampolgárait, mert a sikeres emberekből lesz sikeres ország és sikeres nemzet, akik ezáltal boldogabbak és elégedettek lesznek, és cserébe a nap végén újra bizalmat szavaznak a kormánynak”.

 

Dobrev Klára úgy fogalmazott, hogy azt a gondolatot akarták megmutatni, hogy nem abban mérik egy kormány teljesítményét, hogy meg tudja-e tartani a hatalmát bármi áron, hanem abban, hogy tud-e kormányozni, és kormányzóképes politikai erőként vezeti-e az országot. Hozzátette: ezt minden kormánynak jó kormányzással, erős állami szolgáltatásokkal, az emberek megbecsülésével kell elérnie, nem pedig riogatással, ellenségképekkel és gyűlöletkeltéssel.

 

„A részleteken túl valójában erről szólt ez a három hónap. Hogy megmutassuk, felkészültünk, kormányzóképes alternatíva vagyunk, és jobban kormányoznánk Orbán Viktornál. Hogy megvan a tudásunk és minden képességünk ahhoz, hogy egy élhetőbb, szabadabb, igazságosabb és európai Magyarországot teremtsünk a hazánkból. Bízom benne, hogy ezt sokaknak meg tudtuk és ezek után is meg fogjuk tudni mutatni” – jelentette ki az árnyék-miniszterelnök.

 

Ezután Dobrev Klára a teljesség igénye nélkül összefoglalta az Árnyékkormány elmúlt három hónapjának tevékenységét:

 

- Fenyegetés és megalázás helyett egyeztettek a legnagyobb pedagógusszervezetekkel a béremelésről és az oktatás rendbetételéről, ezen felül megszervezték, hogy ezek a szervezetek az Európai Bizottság előtt is elmondhassák, milyen állapotban van a magyar oktatás.

 

- Egyeztettek a nyugdíjasszervezetekkel arról, hogy mivel kellene ellensúlyozni az orbáni inflációt és a rezsiemelést. Bár később a kormány is ebből a megoldási javaslatból dolgozott, a 15 százalékos januári nyugdíjemeléssel csak a 3 kidolgozott javaslat egyikét hajtotta végre, a másik kettőt nem.

 

- Amíg a jegybank és a kormány egymással veszekedtek, kidolgozták az orbáni infláció, ezáltal az élelmiszerárak drágulásának megállítását és az ehhez szükséges kormányzati intézkedéseket.

 

- Tárgyaltak a gazdákkal az aszálykárok enyhítéséről, és kidolgozták az ehhez szükséges kormányzati intézkedéseket.

 

- Kidolgozták a rezsimoratóriumot, hogy az Orbán-kormány elhibázott energiapolitikája ellenére se maradhasson senki fűtés és áram nélkül, és hogy a rezsi továbbra is megfizethető legyen mindenki számára.

 

- Kiszámolták, hogy milyen adócsökkentéssel lehetne 500 forint alá csökkenteni az üzemanyagok literenkénti árát, és természetesen bemutatták azt is, hogy miből lehetne fedezni ezeket az intézkedéseket.

 

- Kidolgozták az önkormányzatok és kisvállalkozások rezsitámogatásának rendszerét, hogy se önkormányzati és szociális intézményt ne kelljen bezárni, se vállalkozások ne menjenek tönkre és munkahelyek ne szűnjenek meg a kormányzati rezsiemelés miatt.

 

- Bár ez egy hosszabb távú kormányzati munka, megtervezték, hogy az ország hogyan hagyja maga mögött az orosz gázfüggőséget és a rekordmagas rezsiszámlákat, és hogyan növeljék a megújuló energiák arányát a magyar energiamixben

 

- Egyeztettek az Európai Parlament elnökével a hazánknak járó uniós forrásokról, és kidolgozták azokat a lépéseket, amelyekkel akár egy hét alatt haza lehetne hozni azt az 5 ezer milliárd forintot, amit Orbán Viktor nem kap meg az EU-tól.

 

- Meglátogatták a NATO központját, és megnyugtatták hazánk szövetségeseit, hogy a magyarok az EU-ban és a NATO-ban képzelik el az ország jövőjét, csak Orbán Viktor megy ezzel szembe Putyin gátlástalan kiszolgálásának kedvéért.

 

- Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök találkozott Olaf Scholz német kancellárral, és számára is egyértelművé tette: „Mi európai magyarok vagyunk és ha rajtunk múlik, ott leszünk a jövő Európai Uniójában is”.

 

- Elindították a Rezsimentő Alapot, amelyben a DK közösségének és adományainak hála mára nagyjából 500 család rezsiszámláját fizettük ki karácsony előtt. - Az árnyékminiszterek csaknem 100 alkalommal álltak a sajtó rendelkézésére

 

„Amíg tehát az Orbán-kormány tehetetlenül, néha a jegybankkal veszekedve szemlélte az általa okozott megélhetési válság súlyosbodását, addig az Árnyékkormány dolgozott, számolt, találkozott, egyeztetett, megtervezett és kidolgozott. Felkészültünk a kormányzásra, és felkészültünk arra, hogy kivezessük Magyarországot az Orbán okozta válságból. Mára teljesen világos, hogy a jelenlegi kormány erre képtelen és az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjunk a megélhetési válságból” – fogalmazott az árnyék-miniszterelnök.

 

Dobrev Klára hozzátette: minél tovább marad az Orbán-kormány, annál nagyobb lesz a baj és annál nagyobb szükség lesz az Árnyékkormányra.

 

„Ezért itt vagyunk és itt is maradunk. Folytatjuk a munkát 2023-ban is, tesszük tovább a dolgunk, amíg csak szükséges. Meg fogjuk mutatni, hogy nem kell így élnünk, van remény, van kormányzóképes alternatíva és van kiút a válságból, ez az európai Magyarország. Minden kollégám nevében boldog karácsonyt és újévet kívánok, jövőre találkozunk” – zárta szavait az árnyék-miniszterelnök

RSS
Kapcsolódó politikusok