Barion Pixel
Kordás László: Az Orbán-kormány elárulta Dunaújvárost, csak az Árnyékkormány intézkedései menthetik meg a Dunaferrt

Kordás László: Az Orbán-kormány elárulta Dunaújvárost, csak az Árnyékkormány intézkedései menthetik meg a Dunaferrt

2022.12.12.

Kordás László: Az Orbán-kormány elárulta Dunaújvárost, csak az Árnyékkormány intézkedései menthetik meg a Dunaferrt

 

„Az Árnyékkormány azonnali kormányzati beavatkozást sürget a Dunaferrnél, mert a munkahelyeket kizárólag gyors központi beavatkozással, illetve állami garanciavállalással lehet megmenteni” – mondta Kordás László, bér- és munkaügyi árnyékminiszter, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője Dunaújvárosban, a Dunai Vasműnél tartott hétfői sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Mezei Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere is.

 

Mezei Zsolt emlékeztetett: az ország egyik legnagyobb munkaadójánál, a Dunaferrnél már a múlt héten kiderült, hogy a cég csak részben fogja tudni kifizetni a dolgozóit. Ezen a héten pedig az is eldőlhet, hogy végleg be fog-e zárni az üzem.

 

„Ide vezetett, hogy a Vasmű egyáltalán nem kapott semmilyen kormányzati segítséget. Pedig az ország egyik legnagyobb ipari vállalatáról beszélünk, amely 4500 embert foglalkoztat, a beszállítókkal együtt pedig több tízezer ember megélhetését biztosítja. A Vasmű szerves része Dunaújváros működésének és a magyar gazdaságnak. Dunaújváros alpolgármestereként nem egyszerű kormányzati mulasztásnak, sokkal inkább a dunaújvárosiak elárulásának tartom, hogy idáig fajult a helyzet” – fogalmazott Mezei Zsolt.

 

Az alpolgármester szerint a Dunaferrt meg kell menteni, mert több tízezer ember fogja elveszíteni a megélhetését. Hozzátette: a Vasmű ügyében a város eddig kizárólag az Árnyékkormány segítségére számíthatott, és mára az Árnyékkormány a dunaújvárosiak egyetlen reménye arra, hogy megmeneküljön a vasmű.

 

Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter ezután elmondta: az Árnyékkormány már idén szeptemberben kormányzati beavatkozást sürgetett, éppen azért, hogy a helyzet soha ne jusson el idáig.

 

„Az történt, amit az Árnyékkormány megjósolt, a kormány Dunaújváros elleni árulása az év végére a Dunaferr működését veszélyezteti. Most már az utolsó órában vagyunk, ha meg akarjuk menteni a Dunaferrt” – közölte a bér- és munkaügyi árnyékminiszter, aki elsorolta, milyen intézkedések szükségesek a Vasmű megmentésére:

 

Az Árnyékkormány szerint állami garanciavállalást kell nyújtani a Vasmű alapanyag-beszállítóinak.

 

Az Árnyékkormány szerint a Dunaferr kiemelt munkaerőpiaci szerepe miatt indokolt a növekvő energiaköltségek állami kompenzálása, nem lehet a cég nyakába önteni a kormányzati rezsiemelést.

 

Az Árnyékkormány szerint szükséges egy béralap létrehozása annak érdekében, hogy a munkavállalók fizetése biztosított legyen, és hogy mindenki megkapja a teljes bérét, főleg így a karácsonyhoz közeledve, egy megélhetési válság kellős közepén.

 

Kordás László úgy fogalmazott: „Ezek az emberek a legjobb tudásuk szerint végezték el a munkájukat, és ma nemcsak a jövőjük bizonytalan, hanem a már tisztességesen elvégzett munkáért sem kapják meg a teljes bérüket. Ez minden baloldali politika számára elfogadhatatlan, az elvégzett munkáért ki kell fizetni azt, ami jár”.

 

A bér- és munkaügyi árnyékminiszter hozzátette, gondoskodni kell a cég jövőjéről is, mert egy kormány nem teheti meg, hogy 4500 családot, a beszállítókkal együtt pedig több tízezer embert megélhetés nélkül hagy. Kordás leszögezte, hogy az Árnyékkormány intézkedési terve az egyetlen remény arra, hogy megmeneküljön a Vasmű.

RSS
Kapcsolódó politikusok