Árnyékkormány: Végre hallgatnia kell az egészségügyben dolgozó szakemberekre Orbánnak, különben 4500 orvos felmondása, a szakdolgozók elvándorlása miatt egészségügyi katasztrófa következhet be

2022.12.08.

Azzal, hogy a parlament fideszes többsége szerdán elfogadta az átalakításnak álcázott egészségügyi törvénycsomagot, a betegellátás az összeomlás szélére sodródik: a Magyar Orvosi Kamara alelnöke jelezte, hogy 4500 orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását, mivel az Orbán-kormány lesöpörte az asztalról az orvosi kamara szakmai javaslatait a törvénycsomag előkészítésekor. Ezzel együtt a törvényjavaslat előkészítése során ugyanúgy nem vették figyelembe a szakdolgozói kamara szakmai javaslatait sem.

Az Árnyékkormány szerint egészségügyi katasztrófát, akár teljes kórházi osztályok bezárását eredményezheti az orvosok és szakdolgozók tömeges felmondása, ezért az Orbán-kormánynak végre nem csak alibi tájékoztatókat tartani, hanem valóban meg kell hallgatnia az ágazat szakembereit, mert csak velük, az érintettekkel egyetértésben lehet hozzányúlni a már most is súlyos szakemberhiánnyal küzdő, ezer sebből vérző magyar egészségügyhöz.

Ám ezt a válságot éppen az Orbán-kormány idézte elő az elmúlt 12 év rombolásával, ezért is képtelen kezelni. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy újra legyen működőképes egészségügyünk.

Dr. Komáromi Zoltán
Egészségügyi árnyékminiszter