Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Ki tudja, hol áll meg?

Dr. Dávid Ferenc: Ki tudja, hol áll meg?

2022.12.05.

Dr. Dávid Ferenc: Ki tudja, hol áll meg?

 

Köztudott, hogy épül a Nemzeti Atlétikai Központ, amelyre a Budapesten rendezésre kerülő 2023-as atlétikai világbajnokság miatt van szükség. Az új atlétikai stadionra, a gyalogos és a kerékpáros hídra, illetve a kapcsolódó egyéb létesítményekre és az infrastruktúra eredetileg 203 milliárd forintot szánt a kormány, amely összegről még két éve döntöttek. A 2022. október 19-i Magyar Közlönyből aztán arról értesülhettünk, hogy a beruházás költsége 35 milliárd forinttal emelkedett, és így a végösszeg 238 milliárdra növekedett. Már októberben is sejteni lehetett, hogy ez még nem a ”végállomás”, de arra azért nem gondoltunk, hogy még az idén – Mikulás előtt – újabb korrekció következik.  

Baljós sejtelmeink december 1. napján sajnos beigazolódtak. A Kormány 1598/2022. (XII.1.) számú határozatából kiderül, hogy nem egész másfél hónap alatt újabb 8 milliárd forintra van szükség az objektum építésének befejezéséhez, így a végösszeg már meghaladja a 246 milliárd forintot. Pontosan: 246 526 880 540,-- Ft, leírni is fájdalmas. Csak összehasonlításul: a joggal méregdrágának tartott – 2019. november 15-én átadott – Puskás Ferenc Aréna (nekem: Népstadion) bruttó beruházási költsége nem érte el a 200 milliárd forintot.

A budapesti atlétika világbajnokság időpontja: 2023. augusztus 19. – augusztus 27., tehát a nyitóünnepségig nincs már hátra kilenc hónap. A megrendelő nyilvánvalóan aggódik a rész – és véghatáridők betartása miatt, az idő természetesen sürget, és ilyen esetekben a beruházó/kivitelező kedvező helyzetbe kerül, hiszen pontosan tudja, hogy nincs lehetőség halasztásra, határidő módosításra és attól sem kell félnie, hogy lecserélik az építő brigádjait. Arra viszont van módja (és hajlama), hogy tovább „csavarja” felfelé az árakat, miközben a megbízó csak kapkodja a fejét, és szinte vakon belemegy az újabb és újabb árnövelő követelésekbe. Ja, kérem, inflációs időket élünk!

Most 246 milliárdnál tartunk úgy, hogy az országnak a 2023. évre vonatkozóan nincs valós (realitásokat tükröző) költségvetése. Azt viszont már jól tudjuk, hogy rengeteg pénzt emészt fel a Nemzeti Atlétikai Központ. Ezen túl még az agyunkba fészkelheti magát az a kérdés is, hogy vajon mekkora összegűre hízik a végszámla? Mert szépen gyarapszik, azt látjuk.

Tegnap 238 milliárd forint, ma 246 milliárd, holnap talán 260 milliárd, holnapután ki tudja mennyi? Nincs semmilyen garancia a végösszeg új mértékének állandóságára, csak egy biztos pont van: 2023. augusztus 19-én nagy csinnadrattával elkezdődik az atlétikai világbajnokság Budapesten. Kerül, amibe kerül…….          

RSS
Kapcsolódó politikusok