Arató Gergely: Orbán miatt nem jönnek az uniós pénzek - A DK elutasítja a Fidesz frissen benyújtott parlamenti nyilatkozatát, amelyben az Európai Uniót támadja

2022.12.05.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a Demokratikus Koalíció elutasítja a Fidesz frissen benyújtott parlamenti nyilatkozatát, amely hazánk európai szövetségeseit támadja.

A DK képviselője arra emlékeztetett: azok után, hogy az Orbán-kormány jó eséllyel elveszített 3000 milliárd forint uniós támogatást, a Fidesz egy ma benyújtott parlamenti nyilatkozatban nekiment hazánk európai szövetségeseinek, Németországnak és Hollandiának. „A Fidesz szerint politikai nyomásgyakorlás, hogy az említett két ország parlamentjei indítványokban rögzítették, hogy Magyarország továbbra sem jogállam, magyarán Orbán Viktor nem megszüntetni akarja a korrupciót, hanem folytatni, erre kellenek neki az uniós pénzek” – figyelmeztetett a politikus.

Arató Gergely elmondta: a Demokratikus Koalíció elutasítja a Fidesz frissen benyújtott parlamenti nyilatkozatát, amely hazánk európai szövetségeseit támadja. „A DK szerint Orbán Viktor és a 12 éve tartó lopás miatt veszítheti el Magyarország az uniós támogatásokat, nem azok miatt, akik ezt szóvá teszik. Orbán Viktor úgy tesz, mint az a bűnöző, aki a lebukáskor nem önmagát, hanem az őt elkapó rendőröket hibáztatja. Valójában nem kellett volna ellopni az európai és a magyar állampolgárok pénzét, és akkor nem függesztenék fel a támogatásokat – ilyen egyszerű a képlet. Ahogy Orbán miatt van rezsiemelés, orbáni infláció és történelmi élelmiszerdrágulás, úgy Orbán miatt függeszthetik fel Magyarország uniós támogatásait is” – jelentette ki a DK országgyűlési képviselője.

Hozzátette: „a magyar miniszterelnök, aki 12 év alatt hazánk összes szövetségesét elveszítette, ugyanazt folytatja, amit eddig csinált: ellenségeket keres barátok helyett. Holott nem a németek vagy a hollandok tehetnek arról, hogy Orbán gyerekkori barátja lett a leggazdagabb magyar a hazánknak küldött uniós támogatások ellopásából, hanem Orbán Viktor. Az Orbán-kormány kormányzásképtelenségének a része az is, hogy a miniszterelnök nem ismeri fel: soha nem volt akkora szüksége barátokra, mint most lenne, és csak újabb károkat okoz az országnak hazánk szövetségeseinek megtámadásával” – fogalmazott Arató, elismételve: a DK szerint Orbán Viktor és a 12 éve tartó lopás miatt veszítheti el Magyarország az uniós támogatásokat, nem azok miatt, akik ezt szóvá teszik. „Ahogy Orbán miatt van rezsiemelés, orbáni infláció és történelmi élelmiszerdrágulás, úgy Orbán miatt függeszthetik fel Magyarország uniós támogatásait is” – zárta sajtótájékoztatóját Arató Gergely.