Varga Zoltán: Orbán Viktor 40 milliárd forintért küldene embert az űrbe, miközben pedagógus-béremelésre és rezsitámogatásra nincs pénz

2022.11.27.

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a nemzetközi sajtó és az űripari szakportálok szerint az Orbán-kormány 100 millió dollárt, azaz mintegy 40 milliárd forintot készül arra költeni, hogy az amerikai Axiom Space segítségével egy embert juttasson az űrbe.

A Népjóléti Bizottság elnöke úgy fogalmazott: sokszor elmondtuk, hogy a fideszes korrupciónak csak a csillagos ég szabhat határt, most pedig úgy tűnik, hogy a Fidesz már ezeket a határokat is feszegeti. „Szijjártó Péter szavai alapján a szerencsés, aki 100 millió dollárért eljuthat az űrbe, ráadásul nem is egy magyar űrhajós lehet, aki ezért tanult és erre tette fel az életét, hanem egy űrturista. Utóbbi kijelentés még az Európai Űrügynökség vezetőit is meglepte” – fogalmazott a DK politikusa.

„A Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor 100 millió dollárból küldene embert az űrbe, miközben az ország belesüpped a Fidesz által okozott megélhetési válságba. Pedagógus-béremelésre nincs pénz, rezsitámogatásra nincs pénz, de arra, hogy embert küldjünk az űrbe, eltapsolnának 40 milliárd forintot. A DK azonnali magyarázatot követel: Tiborcz István, Orbán Ráhel, Mészáros Lőrinc, vagy esetleg maga Andi szeretne-e a magyarok pénzén az űrbe látogatni? Ez a botrány szó szerint a Holdról is látszani fog, egy felelős kormány soha nem tenne ilyet egy megélhetési válság közepén. A DK szerint akár a pedagógusok bérére, akár rezsitámogatásra költené ezt a pénzt a kormány, biztosan jobb helye lenne” – jelentette ki Varga Zoltán.

A DK képviselője hozzátette: arról már hallottunk a jobboldali párhuzamos valóságból, hogy a magyarok a Szíriuszról származnak, arról azonban nem volt szó, hogy vissza is akarnak oda menni. „Más magyarázat nem lehet arra, hogy a kormány egy megélhetési válság közepén akar csillagászati összeget elkölteni egy űrturista űrutazására. Ha ez megtörténhet, akkor valóban fényévekre vagyunk egy európai demokráciától. Ezek után soha többé nem akarjuk azt hallani Orbán Viktortól, hogy valamire nincs pénz” – közölte az országgyűlési képviselő, elismételve, hogy a Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor 100 millió dollárból küldene embert az űrbe, miközben az ország belesüpped a Fidesz által okozott megélhetési válságba.