Árnyékkormány: Fenyegeti a bankbetéteket az Orbán-kormány - Orbánék szemet vethetnek az emberek bankban őrzött pénzére

2022.11.23.

Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az Orbán-kormány gazdaságfejlesztési miniszterének váratlan és ijesztő bejelentésére, miszerint megtiltották a bankoknak, hogy magasabb kamatot adjanak egyes ügyfeleiknek a bankbetétjeik után, mint amekkorát a három hónapos lejáratú állampapírokra lehet kapni.

Bodnár Zoltán arra figyelmeztetett: ezzel a lépéssel arra akarják rászorítani a betéteseket, hogy a bankok helyett a kormánynak adják a pénzüket, az állami költségvetést finanszírozzák. Az árnyékminiszter szerint azzal, hogy az Orbán-kormány fenyegeti a bankbetéteket, az első lépést tette meg a magyar emberek bankokban tartott pénze felé. „A bevezetett kamatstop most még csak a pénzügyi vállalkozások betéteire és a magánszemélyek 20 millió forintnál nagyobb betéteire vonatkozik. Gondolhatná persze bárki, hogy kit érdekel, kevesebb kamatot kapnak majd a gazdagok, a magyar emberek döntő többsége nem tart felesleges 20 milliót a bankban. Ez igaz. Csakhogy ami ma 20 millió, az egy holnapi kormányrendelettel lehet 10 vagy 5 vagy kettő vagy 1. Ma a kamatot korlátozza rendelettel a kormány, lehet, hogy holnap a felvehető betét összegét, ma még csak a forintbetétekét, de holnap sorra kerülhetnek a devizabetétek. Az új kamatstop végletesen felelőtlen, veszélyes, és csak növeli a kormánnyal szembeni bizalmatlanságot nemcsak külföldön, de a magyar emberek körében is” – jelentette ki Bodnár Zoltán.

Az árnyék-pénzügyminiszter arra emlékeztetett, hogy alig több mint tíz éve az Orbán-kormány einstandolta az emberek magánnyugdíj-pénztári megtakarításait, mert pénzre volt szüksége. „Egyéni nyugdíjszámlát hazudtak az embereknek, bár pontosan tudták, hogy soha nem fogják megvalósítani. Orbánék akkor, kormányra kerülve őrült költekezésbe kezdtek és kiürítették az államkasszát, amit az Európai Unió számon kért rajtuk. Most az Orbán-kormány korrupciója miatt vannak veszélyben a Magyarországnak szánt uniós pénzek, ezért kezdett újabb kétségbeesett pénzszerző akcióba a Fidesz-kormány. Miközben Orbánék Brüsszelben reménytelenül bizonygatják, hogy látszatintézkedéseikkel helyreállítják a jogállamot Magyarországon, idehaza a kamatstoppal ismét megsértik annak elemi szabályait” – fogalmazott Bodnár, hozzátéve: a kamatmeghatározás a Magyar Nemzeti Bank alapvető és kizárólagos feladata.

„Ezt a hatáskört vonta most el a kormány durván megsértve a jegybanki függetlenség alkotmányos elvét, a háborús vészhelyzetre hivatkozva, miközben saját törvényét is megszegi, hiszen az agresszor Oroszország által indított háború nincs semmilyen összefüggésben a bankbetétekre fizetett kamattal. „Nem másról van itt szó, mint arról, hogy a drámaian magas orbáni infláció miatt a költségvetést finanszírozó állampapírok kamata is megemelkedett. Ezt akarják csökkenteni, és az új kamatstop miatt leértékelődnek az emberek befektetési alapokban és más eszközökben tartott megtakarításai. Mint már annyiszor, most is a magyar emberekkel akarja megfizettetni Orbán az elmúlt 12 év hibás, államilag szervezett korrupcióval terhelt gazdaságpolitikájának az árát” – közölte az árnyékminiszter, elismételve: azzal, hogy az Orbán-kormány fenyegeti a bankbetéteket, az első lépést tette meg a magyar emberek bankokban tartott pénze felé.