Barion Pixel
Dr. Komáromi Zoltán: Átalakítás álcája alatt folytatja a 12 éve tartó rombolást az Orbán-kormány – Az Árnyékkormány szerint háziorvosi rendelők és orvosi ügyeletek fognak megszűnni

Dr. Komáromi Zoltán: Átalakítás álcája alatt folytatja a 12 éve tartó rombolást az Orbán-kormány – Az Árnyékkormány szerint háziorvosi rendelők és orvosi ügyeletek fognak megszűnni

2022.11.20.

Dr. Komáromi Zoltán: Átalakítás álcája alatt folytatja a 12 éve tartó rombolást az Orbán-kormány – Az Árnyékkormány szerint háziorvosi rendelők és orvosi ügyeletek fognak megszűnni

 

Dr. Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy az "egészségügyi átalakításnak" nevezett újabb rombolással háziorvosi rendelők és orvosi ügyeletek fognak megszűnni.

 

Az árnyékminiszter szerint saját bőrükön tapasztalják meg nap, mint nap az emberek, hogy az elmúlt 12 év alatt az Orbán-kormány szó szerint tönkretette az egészségügyet. „Rengeteg pénzt vontak el az ágazattól, megalázó fizetésekkel üldöztek el orvosokat, ápolókat, emiatt hatalmasra duzzadtak a várólisták, kórházi osztályok zártak be. A rombolás évei után most az egészségügy átalakítására készül Orbán Viktor és a feladattal megbízott rendőrtábornok, Pintér Sándor belügyminiszer. Azonban nincs okunk a reménykedésre: a törvénytervezetből kiderül, hogy az Orbán-kormány átalakítás helyett újfent rombolásra és megszorításokra készül” – fogalmazott a DK országgyűlési képviselője.

 

„Az Árnyékkormány szerint a háziorvosi és a fogászati ellátás átrajzolásával nem lehet betölteni az üres háziorvosi praxisokat. Ehelyett az Orbán-kormány egy tollvonással meg akarja szüntetni az 1200 fősnél kisebb háziorvosi praxisokat úgy, hogy egyszerűen átrajzolják a körzethatárokat. Ugyanannyi orvos, ugyanannyi körzeti ápoló, ugyanannyi finanszírozás – és jelentősen több beteg, lényegesen megnövelt ellátási terület. Remek megoldásnak ígérkezik. Ráadásul einstandolni akarják a még önkormányzati kézben levő szakrendelőket is” – tette hozzá Komáromi Zoltán.

 

Az egészségügyi árnyékminiszter szerint ha az önkormányzatoktól elveszik a szakrendelőiket, akkor ugyanaz a sors vár rájuk, mint a településektől elvett iskolákra vagy kórházakra. „Vagyis központilag vonják el a forrásaikat, hanyagolják el őket és tehetetlen, bürokratikus irányítás alá kerülnek. A betegek azt fogják tapasztalni, hogy az ellátás színvonala, a rendelők állapota gyors romlásnak indul majd” – jelentette ki a DK képviselője.

 

„Az Árnyékkormány szerint rendkívül káros lépés, hogy az Országos Mentőszolgálat felel majd az orvosi ügyeletekért, Budapest kivételével. A már most is súlyosan leterhelt, szinte a csőd szélén tántorgó mentőszolgálatnak erre a feladatra nincs elegendő forrása és nincs elég megfelelően kiképzett szakembere. A klasszikus értelemben vett háziorvosi ügyelet csak 16 órától 22 óráig tart majd, de járásonként egy ügyeleti központot terveznek működtetni. Ennek következtében több tízezer fős településeken fog megszűnni az orvosi ügyelet” – mondta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: ez a törvénytervezet nem csak Orbánék hozzá nem értéséről árulkodik. „Ez egy átalakításnak álcázott megszorítás, amelynek egyetlen célja, hogy az Orbán-kormány még több pénzt vonjon ki az egészségügyből és folytassa a 12 éve tartó rombolást” – fogalmazott, elismételve, hogy az Árnyékkormány szerint a háziorvosi és fogorvosi ellátás átrajzolása után sok településen zárnak majd be az orvosi rendelők, ha pedig elveszik a szakrendelőket is az önkormányzatoktól, romlani fog az ellátás színvonala, mert elvonják a forrásaikat és tehetetlen, bürokratikus irányítás alá kerülnek.

RSS
Kapcsolódó politikusok