Barion Pixel
Dobrev Klára bemutatta az Árnyékkormány romaügyi tanácsadóját

Dobrev Klára bemutatta az Árnyékkormány romaügyi tanácsadóját

2022.11.18.

Dobrev Klára bemutatta az Árnyékkormány romaügyi tanácsadóját

 

 

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök sajtótájékoztatón mutatta be az Árnyékkormány romaügyi tanácsadóját, Herfort Mariettát.

 

Dobrev Klára a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett: az Árnyékkormány létrehozásakor azt mondta, hogy mivel számos feladatunk lesz, ha helyre akarjuk hozni az elmúlt 12 év okozta károkat, a feladatok tükrében még bővülhet az Árnyékkormány. „Ez az első ilyen pillanat, a mai napon az Árnyékkormány romaügyi tanácsadóját fogom bemutatni Önöknek” – fogalmazott az árnyék-miniszterelnök.

 

„Amikor én és a kollégáim európai Magyarországról beszélünk, akkor az nemcsak a többségi társadalom jogairól és lehetőségeiről szól. Róluk is, de a kisebbségekről is, egyformán, hiszen egy európai Magyarországon nem lehetnek egyenlő és egyenlőbb állampolgárok. Az európai Magyarország eszméje szól a magyar cigányságról is. Arról, hogy mivel tudjuk segíteni a roma fiatalok kitörését a sokszor örökségül kapott szegénységből, hogy milyen oktatással tudjuk felismerni és kiaknázni a tehetségüket, hogy hogyan tudunk segíteni nekik abban, hogy sikeres polgárai legyenek egy európai Magyarországnak. Ennek a feladatnak a felelősét kerestem az Árnyékkormányba, mostanra pedig meg is találtam – tette hozzá Dobrev Klára, majd felkérte Herfort Mariettát, hogy mutatkozzon be.

 

Az Árnyékkormány romaügyi tanácsadója elmondta: 35 éves, diplomás, roma nő. Dolgozott újságíróként, kommunikációs szakemberként, az elmúlt 10 év nagy részében a romák érdekképviseletének szentelte a mindennapjait a civil szférában. Herfort Marietta úgy fogalmazott: a makacsságának köszönheti, hogy eljutott idáig. „Makacs voltam akkor, amikor az általános iskolában azt tanácsolták, hogy ne menjek gimnáziumba, mert nem fogom bírni, és akkor is, amikor azt mondta az osztályfőnök a gimnáziumban, hogy én úgysem jutok be egyetemre és nem lesz diplomám. Én makacs voltam, nem adtam fel és lett diplomám. Pedig nem volt a háttérben anyagi támogatás, a 8 általánost végzett nagymamám ösztönzött, hogy legyek kitartó és érjem el a céljaimat. Amikor megszereztem a diplomám, ő büszkén mutogatta a faluban, ekkor pedig minta, inspiráció lettem a családomnak és a közösségemnek. Erre nagyon büszke vagyok, szeretnék azonban ennél többet tenni” – jelentette ki Herfort Marietta.

 

„Azt szeretném, ha másoknak nem kellene ennyit küzdeniük azért, hogy előre jussanak az életben. Azt szeretném, ha a hazám egy olyan európai Magyarország lenne, ahol egyetlen roma gyereknek sem mondják azt az iskolában, hogy nem való neki az egyetem, felejtse el, hogy diplomát akar szerezni. Egy olyan Magyarországot szeretnék, ahol a roma gyerekek is megkapják az esélyt a minőségi tanulásra és az előrelépésre, ahol ösztönző, támogató pedagógusok veszik őket körül, mert az ő szerepük elengedhetetlen. Ahogyan engem a nagymamám, úgy sok roma diplomás barátomat például egy-egy pedagógus, tanár ösztönzött, támogatott és motivált. Ezt az európai Magyarországot képviseli a Demokratikus Koalíció is, így egyetlen pillanatig sem volt kérdés, hogy elfogadjam-e Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök felkérését. Minden tudásomat és tapasztalatomat egy ilyen Magyarországért fogom az Árnyékkormány szolgálatába állítani” – zárta a sajtótájékoztatót Herfort Marietta.

RSS
Kapcsolódó politikusok