Barion Pixel
Varga Zoltán: Minden idők legmagasabb árán fagyasztotta be a krumpli és a tojás árát a kormány - El kell törölni az alapvető élelmiszerek áfáját!

Varga Zoltán: Minden idők legmagasabb árán fagyasztotta be a krumpli és a tojás árát a kormány - El kell törölni az alapvető élelmiszerek áfáját!

2022.11.10.

Varga Zoltán: Minden idők legmagasabb árán fagyasztotta be a krumpli és a tojás árát a kormány - El kell törölni az alapvető élelmiszerek áfáját!

 

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón reagált Gulyás Gergely tegnapi bejelentésére, miszerint a kormány árstopot vezet be a friss tojásra és a burgonyára az idén szeptember 30-i árakat rögzítve. „A kormány tehát megvárta minden idők egyik legbrutálisabb élelmiszerár-emelkedését, majd ezen az áron fagyasztotta be az árakat” – jelentette ki a Népjóléti Bizottság DK-s elnöke.

Az országgyűlési képviselő szerint jó esetben nagyon drágán fogunk bevásárolni a kormány miatt, rossz esetben pedig nagyon drágán sem tudunk majd, mert tojás- és burgonyahiány lesz az országban. „Ami a hatósági áras tejjel és étolajjal történt, az fog történni a tojással és a burgonyával is” – fogalmazott Varga Zoltán.

„A Demokratikus Koalíció szerint az alapvető élelmiszerek áfájának ideiglenes, legalább az év végéig tartó eltörlésére van szükség, csökkenteni kell az élelmiszerek árát. Jelenleg az a helyzet, hogy a brutális orbáni inflációnak, ami a rekordmagas élelmiszerárakat okozza, egyetlen nyertese van, éppen az a kormány, amely okozta. Az Orbán-kormány ma elképesztő összegeket keres azon, hogy a családok minden pénzüket élelmiszerekre költik. Ezekről a bevételekről a kormánynak le kell mondania és el kell törölnie az alapélelmiszerek áfaterhét, 0%-os élelmiszeráfára van szükség az év végéig” – figyelmeztetett a DK-s politikus.

Varga Zoltán hozzátette: a KSH tegnap nyilvánosságra hozott kimutatásában szereplő 40%-os élelmiszerinfláció teljesen egyedülálló adat Európában. „Nincs olyan európai ország, ahol ezzel összehasonlítható mértékben drágultak volna az élelmiszerek, hiszen mindennek az oka az orbáni infláció, azaz a forint 12 éves tönkretétele. Ez magyar probléma, amit a magyar kormány okozott, nincs köze sem a háborúhoz, sem a szankciókhoz. Ezeket az árakat befagyasztani egy valódi merénylet a magyar családok ellen, a kormánynak az lenne a feladata, hogy csökkentse az árakat, amit az áfa ideiglenes eltörlésével tudna csak megtenni” – hívta fel a figyelmet a Népjóléti Bizottság elnöke, elismételve, hogy a DK szerint az alapvető élelmiszerek áfájának ideiglenes, legalább az év végéig tartó eltörlésére van szükség, csökkenteni kell az élelmiszerek árát. „Nem történhet meg, hogy a kormány egy olyan megélhetési válságon nyerészkedik, amelyet egyébként ő maga zúdított az emberek nyakába. Orbán Viktornak le kell mondania a zsíros áfabevételekről és az év végéig el kell törölnie az élelmiszerek áfáját, különben csak magas árak lesznek, tojás és krumpli a boltokban biztosan nem” – zárta sajtótájékoztatóját Varga Zoltán.

RSS
Kapcsolódó politikusok