Dr. Dávid Ferenc: Élelmiszerárak az egekben

+95,4

Tejföl, 12 % 325-450 g, db

+75,1

Vaj, 80 %-os zsír, 100 g.

+87,1

Sertészsír (4-500 g)

+71,7

Rizs, hántolt fényezetlen, kg

+56,3

Kenyér, fehér, kg

+91,9

Zsemle, 1db

+83,8

Vöröshagyma, kg

+35,3

Zöldpaprika, kg

+35,2

Szárazbab, csomagolt, kg

+35,4

Őrölt kávé (200-250 g., csomag)

+58,0

A fenti táblázat nem sok magyarázatot követel, az abszolút értékek és az árváltozás üteme egyaránt megdöbbentő és rémületes. Néhány megjegyzést azért teszek:

• A terméklistám – az őrölt kávé kivételével – nem tartalmaz élvezeti cikket (sör, bor, cigaretta stb.), még az üdítő italokat és az ásványvizet is mellőztem a felsorolásból, mondván, hogy a csapvíz is iható.
  • A magas árfekvésű marhahúst is kihagytam, ugyanígy nem vettem figyelembe a halféleségeket sem. Luxusnak tekinthető élelmi termék nem szerepel a jegyzékemben.
  • Ez az árnövekedési ütem legsúlyosabban az alacsony átlagkeresetű munkavállalókat és a kisnyugdíjasokat érinti, akik havi járandóságuk nagyobb hányadát költik élelmiszerekre, mint az átlagos és magasabb jövedelmű társadalmi rétegek tagjai.
  • A táblázat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján készült, és a tavalyi illetve az idén szeptemberi átlagárakat tartalmazza. Októberben romlott helyzet, az infláció üteme tovább gyorsult.

Döbbenetes szembesülni azzal a ténnyel, hogy egy komoly mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező országban az élelmiszerárak „elszabadultak” és, hogy a kormány által hangosan propagált ún. „árstopos” termékek (kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj stb.) rendszeresítése ellenére sem sikerült az élelmi termékek árnövekedési dinamikáját csökkenteni. Nyilvánvaló, hogy vitatható a termék-összeállításom (nem is törekedtem átfogó kép alkotására), a konkrét számok bemutatásával inkább csak érzékeltetni szerettem volna az olvasóval, hogy milyen folyamat áldozatai vagyunk.

Befejezésül: a jövő hét közepén (november 9-én) kerül nyilvánosságra a fogyasztói árak alakulását bemutató KSH Gyorstájékoztató, amely természetesen tartalmazni fogja az élelmiszerekre vonatkozó adatokat is.  Rosszat sejtek.